Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina: Situația de la centrala nucleară Zaporojie și un pachet de ajutor militar, discutate la ONU

Miniștrii apărării din mai multe țări occidentale se întâlnesc în Copenhaga pentru a decide un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Totodată, Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre războiul din Ucraina, în special, despre riscul unei catastrofe nucleare ca urmare a bombardamentelor și luptelor din preajma centralei nucleare ucrainene Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Moscova pune în pericol centrala nucleară Zaporojie

Înainte de conferința donatorilor, președintele ucrainean Volodimir Zelenski  a spus că Ucraina are nevoie de arme mai puternice și cu rază lungă de acțiune.

„Sunt recunoscător tuturor partenerilor noștri care înțeleg că numai prin asigurarea înfrângerii Rusiei pe câmpul de luptă, doar prin pierderi provocate rușilor - militare, politice și economice – poate fi readusă securitatea pentru Ucraina și întreaga Europă. Cu cât Ucraina primește mai multe arme, cu atât mai mult sprijin militar-tehnic și financiar, cu atât mai repede oamenii noștri și toți europenii vor putea simți din nou pacea și stabilitatea vieții,” a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

La ședința Consiliului de securitate ONU situația de la centrala de la Zaporojie va fi prezentată de directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Bombardamentele de la cea mai mare central nucleară, care are șase reactoare, sporește temerile la nivel internațional privind riscul unei catastrofe în Europa. În context, G7, grupul celor mai industrializate țări, a acuzat Moscova că pune în pericol regiunea și a cerut revenirea obiectivului sub controlul Ucrainei. Centrala este ocupată acum de soldații Moscovei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE