Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina se pregătește pentru o iarnă dificilă. Ministrul de Externe spune că atacul Rusiei va fi cu mai multă forță

Rusia și-a mărit arsenalul de drone și rachete pentru a bombarda, a relua teroarea energetică și va ataca puternic marile orașe. O spune ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, într-un interviu pentru Euronews Serbia.

Șeful diplomației de la Kiev a discutat și despre aderarea la Uniunea Euopeană. Ucraina mai are la dispoziție foarte puțin timp pentru a convinge Ungaria să nu blocheze începerea negocierilor de aderare.

Acum o săptămână, Rusia a lansat zeci de rachete asupra Kievului. A fost cel mai puternic atac al Ucrainei asupra capitalei Ucrainei. E abia începutul, crede Dmitro Kuleba.

Dmitro, ministrul de externe al Ucrainei: ”Nu avem nicio îndoială că Rusia va încerca să profite de condițiile meteorologice actuale Ce pot să spun? Ne-am pregătit bine pentru această iarnă, mult suntem mai pregătiți decât anul trecut. În același timp, știm și că Rusia a adunat mai multe drone și rachete. S-a pregătit astfel de noi atacuri puternice.”

Kuleba: ”Ucraina a scos UE dintr-o pauză privind extinderea”

Există mari provocări și pe plan diplomatic. Ucraina trebuie să convingă Ungaria să susțină începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. O decizie finală ar urma să fie luată la summitul Consiliului European care va avea loc la mijlocul lunii decembrie.

Dmitro, ministrul de externe al Ucrainei: ”Ar fi corect să spunem că Ucraina a fost cea care a scos Uniunea Europeană dintr-o pauză privind extinderea. În urmă cu doi ani, nu exista nicio discuție serioasă despre extindere în interiorul Uniunii Europene. Cererea de aderare a Ucrainei a modificat declarațiile. Ca Uniunea Euopeană să se extindă e nevoie de Ucraina, Moldova și Balcanii de Vest.”

După ce Comisia Europeană a dat aviz pozitiv pentru începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, premierul maghiar a spus că Ungaria nu va vota. În ultima sa declarație, acesta a dat de înțeles că este gata să accepte un compromis.

Orban a spus că Uniunea Europeană ar trebui să semneze mai întâi un acord de parteneriat strategic cu Ucraina. Considerat principalul aliat al Moscovei în Uniunea Europeană, Orban amenință că va bloca și toate ajutoarele Uniunii Europene pentru Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE