Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuniunea NATO de la Bruxelles: Alianța ar trebui să ofere Ucrainei un scut de protecție pe timpul iernii pentru a o apăra de atacurile rusești

”Cei ce susțin Ucraina trebuie să creeze un scut de protecție pentru ea pe timpul iernii, pentru a o apăra de atacurile rusești”, a declarat azi ministrul german de externe, Annalena Baerbock, în cadrul reuniunii NATO de la Bruxelles. Germania și Olanda, au anunțat pachete de sprijin militar bilateral de mai multe miliarde de euro în ultimele săptămâni. La rândul său, secretarul de stat american Antony Blinken a reafirmat cu fermitate sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina pentru a o ajuta să facă față războiului de agresiune al Rusiei.

Prezent și el la reuniunea miniștrilor de externe ai Alianței, ministrul de externe al Ucrainei Dmitri Kuleba, a cerut o mai mare aliniere a industriilor de apărare ale Ucrainei și ale NATO pentru a se asigura că autoritățile de la Kiev au la dispoziție proviziile necesare pentru a învinge Rusia. Oficialul ucrainean a precizat că Uniunea Europeană a livrat până acum aproximativ 300.000 din milioanele de obuze promise Ucrainei. Totodată, Uniunea Europeană a anunţat ieri un ajutor suplimentar de aproape 200 de milioane de euro pentru formarea de militari ucraineni, majorând bugetul total al acestei misiuni la 255 de milioane de euro.

În plus, Kievul s-a angajat în ultimele luni într-o acțiune concertată de a atrage producătorii mondiali de arme de top care să sponsorizeze operațiunile sale de apărare împotriva agresiunii din partea Rusiei. Kuleba a respins afirmația unui jurnalist rus potrivit căreia operațiunile militare ucrainene s-ar afla acum într-un impas, după ce contraofensiva de vară a Ucrainei nu a reușit să recâștige toate teritoriile ocupate de Rusia. „Nu există niciun impas”, ministrul de externe ucrainean.

Nu există niciun impas al contra-ofensivei ucrainene în războiul contra invadatorului rus

-Dimitri Kuleba, ministrul de externe al Ucraine

În cadrul reuniunii NATO de la Bruxelles, ministrul afacerilor externe român, Luminița Odobescu, a accentuat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, mai ales în contextul războiului din Ucraina. Ea a cerut aliaților o abordare mai structurată asupra regiunii.  Luminița Odobescu a solicitat partenerilor din NATO măsuri care să consolideze mediul de securitate din acesată zonă în față  acțiunilor disruptive desfășurate de state terțe. Oficialul roman  a spus că este nevoie de încurajarea angajării sporite a unor state partenere Alianței  Nord-Atlantice, precum Republica Moldova, care sunt vulnerabili în fața amenințărilor Rusiei.

Este nevoie de o abordare mai structurată din partea aliaților privind importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică

-Luminița Odobescu, ministru român de externe

Toodată, în urma negocierilor din cadrul reuniunii NATO de la Bruxelles, șeful dimplomației suedeze a anunțat că parlamentul turc va ratifica aderarea Suediei la NATO în câteva săptămâni. Întârzierile din partea autorităților de la Ankara pe această team au generat nemulțumiri printre aliați. Anul trecut președintele turc Tayyip Erdogan ridicase obiecții la cererea Suediei și Finlandei de aderare la alianța militară. Turcia a ratificat cererea Finlandei, dar, împreună cu Ungaria, au făcut ca Suedia să aștepte. Ankara a cerut Stockholmului să ia mai multe măsuri pentru a reprima militantismul kurd și să-i extrpdeze pe liderii mișcării kurde care au azil pe teritoriul suedez.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE