Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: „Vom sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie”

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a dat asigurări că Alianța Nord-Atlantică și aliații săi vor sprijini Ucraina „cât timp va fi nevoie” pentru a nu exista „risc de escaladare între NATO și Rusia”. Totodată, oficialul NATO a afirmat că la nivelul organizației există un plan de achiziții în domeniul apărării pe cel puțin 10 ani pentru a consolida măsurile de descurajare, în contextul războiului din Ucraina pe care Rusia l-a declanșat la ordinul președintelui Vladimir Putin.

30/11/2022 , 16:36

Mircea Geoană, în încheierea Forumului Aspen: ”Faceți lumea un loc mai bun”

Mircea Geoană a declarat, în încheirea Forumului Aspen de la București, că România a făcut o treabă foarte bună și a venit cu un mesaj pentru invitații prezenți în care îi roagă să facă lumea un loc mai bun.

„Ne facem puțin marketing, pentru că Aspen în România a avut un rol foarte bun, în cei 16 ani în care am făcut parte din echipă. Cred că am făcut bine, am făcut o treabă bună. Îmi amintesc că în urmă cu 20 de ani când încercam să îi conving pe americani că Aspen poate să aibă loc în România și ei chiar au susținut un seminar executiv să vadă dacă în țara noastră poate să funcționeze un institut Aspen.

Am reușit, iar precum noi avem și în Georgia și în Moldova și în Bosnia, peste tot în jurul lumii, chiar și în Africa, în Kenia, în America Latină, peste tot.

Peste tot există o mobilitate și o nevoie de o societate bună și de calitate. Vă mulțumesc din adâncul inimii că sunteți parte a acestei călătorii. Nu vreau să spun că timpul generației mele a luat sfârșit, sper că nu, dar aș vrea să transmit, dragii mei prieteni, un mesaj pentru voi. Vă rog să preluați, să conduceți show-ul și să faceți lumea un loc mai bun”, a declarat Mircea Geoană.

Într-o intervenţie la Aspen - GMF Bucharest Forum, care are loc la Bucureşti, Mircea Geoană a vorbit despre modul în care NATO sprijină Ucraina și despre planurile Alianție pentru a preveni escaladarea războiului.

Vom sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie. Această țară, poporul ucrainean, armata, liderii politici merită sprijinul nostru și vom continua să facem acest lucru.

De aceea sunt mândru că București, orașul meu natal, găzduiește reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor NATO. (...) Le mulțumim aliaților germani care dețin președinția G7, Băncii Mondiale, BERD, multe instituții care fac donații Ucrainei”, a afirmat secretarul general adjunct la NATO.

De asemenea, Mircea Geoană a reamintit că NATO oferă Ucrainei sprijin nonletal.

„Vrem să ne asigurăm că nu există un risc de escaladare între NATO și Rusia.

Aliații NATO și numeroși parteneri - ați auzit declarațiile secretarului general NATO - Australia și Noua Zeelandă, aproape 50 de state sprijină Ucraina într-un proces coordonat de secretarul american al Apărării Lloyd Austin desfășurat într-un mod precis.

Geoană: „Stocurile de arme din statele NATO au început să diminueze”

De asemenea, Mircea Geoană a afirmat că NATO ajută Ucraina cu „cele mai multe dintre lucrurile de care au nevoie”, însă a avertizat că stocurile de echipamente militare de la nivelul Alianței s-au diminuat.

„Și noi tragem învățăminte de urma faptului că stocurile de arme din statele NATO au început să diminueze, nu doar cele rusești care au scăzut foarte mult, ci și ale noastre.

În aceste condiții, există acum o solicitare din partea industriei (de apărare) și asta facem noi la NATO.

NATO este singura organizație unde industria beneficiază de claritate privind cererea, nu timp de un an, șase luni, ci pentru cel puțin 10 ani. Numim acest lucru procesul de planificare al apărării NATO (NATO defense planning process) care acum se desfășoară accelerat”, a spus oficialul NATO, prezent al București.

Mircea Geoană a mai precizat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, „a avut o întâlnire excelentă cu directorii executivi din industria (apărării) din toate statele membre ale Alianței”.

„Există o nouă realitate în Europa (...). Este o nouă realitate, o realitate a descurajării și apărării în Europa. Așa că avem nevoie de claritate, nu doar în industrie (industria apărării), dar Guvernele și cetățenii au nevoie de claritate cu privire la nevoile pe care le avem. (...)

Vrem să avem claritate timp de un deceniu privind producția (în domeniul apărării, n.red). De asemenea, este bine pentru investiții”, a explicat Geoană.

Mircea Geoană: „Suntem pregătiți ca alianță să apărăm fiecare centimetru din teritoriul NATO”

De asemenea, secretarul general adjunct al NATO a subliniat că Alianța Nord-Atlantică ia în permanență „decizii clare, credibile și comunicabile și măsuri de descurajare și apărăre în folosul aliaților”.

„Nu există semne de întrebare pentru Rusia sau pentru oricine altcineva. Suntem pregătiți ca alianță să apărăm fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a concluzionat oficialul NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE