Ucraina s-a răzbunat după cel mai mare atac al rușilor. O fabrică de drone a fost atacată în interiorul Rusiei

La două zile după cel mai mare atac al Rusiei asupra Ucrainei, cu 540 de drone și rachete, ucrainenii au dat replica. Au fost mai multe lovituri cu drone și rachete asupra mai multor obiective militare și de logistică atât din Rusia, cât și din teritoriile ocupate de ruși în estul Ucrainei.

Cea mai importantă dintre lovituri a avut loc din nou în adâncimea teritoriului rus, de această dată la 1.300 de kilometri de granița cu Ucraina. Acolo a fost atacată uzina Electromecanică Kupol, din orașul Ijevsk. Toate acțiunile publice din oraș au fost anulate, conform publicației ucrainene Defence.

Ucrainenii au atacat o fabrică rusească de drone aflată la 1.300 de km de granița cu Ucraina

Lovitura a fost recunoscută și de autoritățile locale ruse și a fost confirmată oficial chiar de guvernatorul Republicii Udmurt, Alexander Brechalov, care a declarat că „una dintre întreprinderile din Ijevsk a fost atacată de drone.”

O sursă din SBU a spus că au fost înregistrate cel puțin două lovituri ale dronelor asupra clădirilor acestei fabrici, unde a și izbucnit un incendiu.

Șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformării din cadrul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Andriy Kovalenko, a menționat că Uzina Electromecanică Kupol din Ijevsk este unul dintre principalii producători ai sistemului de apărare aeriană Tor. Tot acolo se produce drona de atac Harpy-A1, care este o copie vizuală a deonei iraniene Shahed-136.

Rușii își pun din nou întrebarea de ce nu au reușit să oprească aceste atacuri, deși susțin că au sisteme avansate antiaeriene. Iar răspunsul ar putea avea legătură cu tipul dronelor lansate de Ucraina. Sursele din presa locală susțin că ar fi vorba de drona „Liutîi”, care înseamnă „furios”.

Se cunosc puține informații despre acesta, ceea ce este normal având în vedere necesitatea secretului militar. Dar se știe că această dronă se aseamănă cu un mic avion și chiar decolează de pe roți, de pe o pistă. Din imaginile studiate, publicația Defense Express spune că aceste drone ar fi fost modificate și li s-ar fi scos trenul de aterizare, pentru a avea rezistență aerodinamică mai mică și pentru a avea o rază de zbor mai lungă. Specialiștii susțin că, în acest caz, soluția de lansare ar putea fi de pe un vehicul în mișcare.

Ucrainenii au mai atacat baze petroliere și obiective militare din zonele Donețk, Luhansk, și din peninsula Crimeea. Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele de luptă antiaerienă au reușit să distrugă peste 170 de drone și șase rachete lansate de ucraineni.

Și armata rusă a atacat Ucraina cu 52 de drone. În Zaporojie, mai multe case au fost cuprinse de flăcări. Iar în orașul Herson a fost lovit un bloc de locuințe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE