Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina promite că nu va folosi armele occidentale cu rază lungă de acţiune pentru a viza teritoriul rus

Armele cu rază lungă de acţiune, a căror livrare a fost promisă Ucrainei de către ţările occidentale, nu vor servi pentru a viza teritoriul rus, ci doar zonele ocupate, a afirmat duminică ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, potrivit Agerpres.

"Declarăm mereu partenerilor noştri că ne obligăm să nu utilizăm armele furnizate de partenerii străini împotriva teritoriului Rusiei, ci doar asupra unităţilor lor în teritoriile ocupate temporar în Ucraina", a declarat Reznikov într-o conferinţă de presă la Kiev.

SUA în special au promis să livreze Kievului rachete care ar putea să dubleze raza tirurilor ucrainene şi să lovească în adâncime liniile de aprovizionare ruseşti.

În acelaşi timp, ministrul ucrainean al apărării a criticat "reticenţa" ţărilor occidentale de a livra avioane de luptă ţării sale, de teama unei escaladări a conflictului cu Rusia, incertitudine care va "costa mai multe vieţi", potrivit lui.

Evocând "amânări sau reticenţe" în livrarea acestor arme Ucrainei, Oleksii Reznikov a asigurat că Kievul va câştiga oricum, dar că "aceasta ne va costa mai multe vieţi".

Ţările occidentale se tem totuşi ca Kievul să nu se servească totuşi de ele pentru a declanşa atacuri asupra teritoriului rusesc, ducând la o escaladare periculoasă a conflictului.

Potrivit lui Reznikov, ruşii "şi-au deplasat cartierele generale, posturile lor de comandă, depozitele lor de muniţii şi de carburanţi la 100 km de linia frontului pentru ca noi să nu le putem atinge".

"Aceasta face situaţia dificilă situaţia pentru ei din punct de vedere logistic, dar le permite în acelaşi timp să se pregătească să avanseze", a spus în continuare ministrul ucrainean, care a afirmat încă o dată că se aşteaptă la o ofensivă rusească de anvergură în februarie.

"Toate armele occidentale nu ar avea timp să sosească înainte de aceasta", dar "noi avem resurse şi rezerve" pentru a rezista, a afirmat el.

Trupele ruse au progresat puţin în ultimele săptămâni în estul Ucrainei, unde se desfăşoară luptele principale, accentuând presiunea în special asupra oraşului Bahmut, epicentrul violenţelor.

Întrebat despre o eventuală retragere din Bahmut duminică, Oleksii Reznikov a asigurat că oraşul este în continuare "o fortăreaţă, un simbol", dar că decizia revine în final Statului Major ucrainean.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE