Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uber pierde un proces în Australia. Compania, acuzată că a falimentat micile firme de taxi, va plăti despăgubiri

Compania de transport alternativ Uber trebuie să plătească taximetriştilor din Australia compensaţii în valoare de 164 de milioane de euro. Aceștia au dat în judecată firma din cauza căreia, spun ei, înregistrează constant pierderi.

Mai mult de opt mii de şoferi de taxi şi proprietari de maşini de închiriat din Australia au intentat un proces colectiv, vorbind de pierderi importante de venituri de la intrarea Uber pe piaţa australiană, în 2012. Suma primită drept compensație este a cincea cea mai importantă în Australia în acest tip de proceduri.

Nick Andrianakis, reclamant: ”Este un câștig pentru întreprinderile mici, în care au investit oameni obișnuiți, cu familii. A fost un câștig pentru șoferii de taxi, operatorii de taxi, operatorii de închirieri auto, și sunt foarte mulțumit de rezultat, deoarece nu s-a mai făcut așa ceva până acum. Am susținut că Uber a acționat ilegal și că trebuie să plătească. Și asta au decis judecătorii.”

Nick Andrianakis spune că a fost nevoit să-şi închidă afacerea de taxi după 40 de ani de activitate, la puțin timp după apariția Uber în Australia. Potrivit avocaţilor angajați de reclamanți, Uber ar fi folosit o întreagă serie de acţiuni şocante, unele dintre acestea ilegale.

Michael Donelly, avocat principal: ”Am susținut că au lansat UberX în Australia cu intenția de a aduce prejudicii membrilor industriei de închiriere de mașini și taxiuri din țară. Cel mai important, afirmația noastră cheie a fost că, la lansarea UberX, Uber a folosit mașini fără licență cu șoferi neacreditați. Uber a spus că este inovație, noi am spus că este ilegal, o conspirație prin mijloace ilegale.”

Platforma americană de rezervare de vehicule cu şofer, care afişează o valoare pe bursă de 157 de miliarde de dolari americani, nu a dorit să comenteze suma despăgubirilor. Atunci când Uber a pornit, în urmă cu zece ani, nu exista nicio reglementare cu privire la împărţirea călătoriei nicăieri în lume şi cu atât mai puţin în Australia, a fost singurul anunț venit din partea Uber.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE