Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Twitter ar putea fi interzisă în UE dacă nu combate dezinformarea, avertizează ministrul francez al tranziţiei digitale

Publicat de: Euronews

Reţeaua de socializare Twitter riscă să fie interzisă în UE, dacă nu aplică normele europene privind combaterea dezinformării, a avertizat luni ministrul francez al tranziţiei digitale, Jean-Noel Barrot, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

"Dacă Twitter nu se conformează normelor noastre va fi interzisă, în caz de recidivă, în Uniunea Europeană", a spus ministrul francez într-un interviu acordat postului de radio public France Info.

El a reamintit că la sfâşitul lunii august vor intra în vigoare în UE o serie de norme pentru reţelele de socializare, care privesc, de exemplu, publicitatea destinată explicit minorilor sau "obligaţia de a lupta activ contra dezinformării".

Ce sancțiuni riscă rețelele de socializare

Dacă nu se conformează noilor exigenţe, reţelele de socializare vor primi iniţial amenzi foarte mari, de 6% din cifra lor de afaceri la nivel mondial, ceea ce în cazul Twitter ar însemna aproximativ 300 de milioane de euro, a indicat acelaşi ministru francez.

Deşi a admis că Twitter "joacă un rol important în dezbaterea politică", el a motivat că "nu ne putem asuma riscul ca o reţea de socializare precum Twitter să se lasă luată ostatic de partizanii dezinformării şi ca democraţia noastră să fie afectată".

În timp ce mass-media tradiţionale sunt supuse unor sisteme de responsabilitate asupra conţinutului pe care-l publică, nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul reţelelor de socializare, a mai justificat oficialul francez. Aşadar, a repetat el, dacă Twitter nu se conformează normelor UE ce intră în vigoare pe 25 august, această reţea de socializare "nu va fi binevenită în Europa".

Problema utilizării rețelelor de socializare

Acelaşi ministru reproşează reţelelor de socializare că nu verifică vârsta utilizatorilor, astfel că în Franţa deschiderea primului cont are loc aproximativ la vârsta de 8 ani şi jumătate, deşi chiar aceste reţele recomandă în general să fie la vârsta de minim 13 ani.

"Este prea devreme", consideră membrul guvernului francez, adăugând că va fi de asemenea cerut consimţământul parental în cadrul unei serii de acţiuni prin care Franţa urmăreşte să restricţioneze accesul minorilor la conţinuturile pornografice online.

"Vom face în aşa fel încât reţelele de socializare să intre într-o epocă a responsabilităţii", a mai indicat ministrul Jean-Noel Barrot.

Miliardarul Elon Musk, care a cumpărat Twitter în octombrie anul trecut, a promis că va favoriza libertatea de exprimare, în detrimentul a ceea ce el a descris drept politicile excesive de moderare a conţinuturilor practicate de reţeaua de socializare, acuzată până atunci că a cenzurat astfel opinii conservatoare, inclusiv prin suspendarea contului fostului preşedinte republican american Donald Trump, reactivat după ce Musk a devenit patronul Twitter.

Cum se poate rezolva situația

Comisia Europeană a prezentat în aprilie o listă cu 19 mari platforme online, inclusiv Twitter, care de la sfârşitul lunii august vor fi supuse unor controale sporite în vederea respectării noilor cerinţe europene asupra conţinuturilor.

Platformele vor trebui să identifice, să analizeze şi să atenueze o gamă largă de riscuri sistemice, de la modul în care conţinutul ilegal şi dezinformarea pot fi amplificate prin intermediul serviciilor lor, până la impactul asupra libertăţii de exprimare şi a libertăţii mass-mediei.

De asemenea, vor trebui evaluate şi atenuate riscurile specifice legate de violenţa online bazată pe gen şi de protejarea minorilor şi a sănătăţii lor mintale în mediul online. Planurile de atenuare a riscurilor prezentate de platformele şi motoarele de căutare desemnate vor face obiectul unui audit independent şi al unei supravegheri din partea Comisiei Europene.

Un oficial UE spune că Twitter abandonează pactul voluntar al blocului împotriva dezinformării

Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene pentru valori și transparență, a calificat drept "iresponsabilă" cea mai recentă decizie a Twitter de a părăsi codul UE împotriva dezinformării, într-un moment în care dezinformarea Rusiei este extrem de periculoasă.

"Twitter a ales o cale dificilă pentru a se conforma legilor noastre digitale. Dezinformarea Rusiei este periculoasă și este iresponsabil să părăsești Codul antidezinformare [al UE]", a scris Jourova sâmbătă pe Twitter.

Zeci de firme de tehnologie au aderat în mod voluntar la codul UE de combatere a dezinformării, revizuit anul trecut, printre care Meta (împreună cu Instagram și Facebook), TikTok, Google, Microsoft și Twitch.

Decizia Twitter de a se retrage din codul voluntar al UE de combatere a răspândirii dezinformării și a știrilor false în cadrul blocului comunitar a fost anunțată vineri pe Twitter de Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.

Twitter nu a comentat încă această decizie și nici nu a confirmat-o.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE