Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Algoritmii YouTube recomandă videoclipuri violente minorilor, arată un studiu

Un nou studiu arată că algoritmii puternici ai YouTube îi pot inunda pe tinerii utilizatori cu un conținut deranjant, inclusiv cu imagini cu atacuri armate în școli.

În cadrul studiului, cercetătorii de la Technology Transparency Project, un ONG cu sediul în Statele Unite, au în cercat să vadă dacă ar putea exista o legătură între recomandările de pe YouTube și violența armată, scrie euronews.com.

Ce a presupus studiul

Aceștia au creat conturi de YouTube separate, dându-se drept băieți de 9 și 14 ani care locuiesc în SUA și care sunt interesați de gaming.

Analiștii au vizionat doar conținut despre jocuri video, dar de pe unele conturi au intrat pe videoclipurile recomandate de algoritmul YouTube.

Studiul a constatat că acele conturi de pe care s-au vizionat videoclipurile recomandate de platformă au fost rapid inundate de conținut violent despre împușcături în școli și despre cum să mânuiască armele de foc - aproximativ 12 videoclipuri pe zi pe parcursul unei luni.

Conturile care au ignorat sugestiile au primit și ele câteva videoclipuri violente, dar de 10 ori mai puține decât celelalte.

De exemplu, un videoclip trimis către un cont deținut de un minor arăta o tânără care ținea în mână și trăgea cu un pistol. În alt clip, o persoană țintea cu arma capul unui manechin acoperit de sânge.

Ceea ce este îngrijorător este că aceste videoclipuri ajung la un public mai larg. Proiectul Transparență tehnologică a postat pe Twitter un comentariu sub un clip cu o scenă de film care înfățișează un atac armat într-o școală. Clipul a fost văzut de aproape un milion de ori.

Un utilizator a comentat că această scenă este "ceea ce îl motivează în fiecare zi".

Katie Paul, directoarea proiectului Transparență tehnologică, consideră că aceste videoclipuri nu numai că încalcă politicile YouTube, dar ar putea, de asemenea, să trimită copiii vulnerabili pe un drum periculos.

"Este doar un alt exemplu al eșecurilor în ceea ce privește controlul calității pe o platformă care a spus în repetate rânduri Congresului SUA, publicului și părinților că este o platformă sigură și că algoritmii lor nu recomandă conținuturi din ce în ce mai violente. Experimentul nostru a arătat că, de fapt, ei recomandă să creeze conținut din ce în ce mai extrem", a declarat ea pentru euronews.

Reacția YouTube

Nu este prima dată când YouTube și alte platforme de socializare au fost criticate pentru promovarea de conținut periculos.mAutorii din spatele unor împușcături în masă au folosit YouTube pentru a găsi conținut violent și chiar și-au transmis uneori atacurile în direct.

Într-o declarație trimisă către The Guardian, un purtător de cuvânt al YouTube a spus:

"Analizând metodologia acestui raport, ne este dificil să tragem concluzii puternice. De exemplu, studiul nu oferă un context cu privire la câte videoclipuri în general au fost recomandate conturilor de testare și, de asemenea, nu oferă informații despre modul în care au fost configurate conturile de testare, inclusiv dacă au fost aplicate instrumentele de Experiențe supravegheate ale YouTube."

Katie Paul a ripostat la critici: "În afară de instrumentul pentru control parental al YouTube, compania nu oferă nicio modalitate prin care să se dezactiveze algoritmul dacă părinții nu doresc să li se recomande copiilor lor conținut din afară".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE