Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turnul Eiffel s-a închis. Angajații sunt în grevă: "E imposibil de menținut acest model economic"

Turnul Eiffel, unul dintre cele mai vizitate monumente din lume, s-a închis începând cu 19 februarie. Cauza o reprezintă o grevă a societății care administrează edificiul, după cum au anunțat sindicaliștii, care contestă modul economic prin care se face administrarea.

Sindicatele CGT și FO susțin că SETE (Société d'exploitation de la Tour Eiffel), compania care are Primăria ca acționar majoritar, are cerințe financiare greșite și consideră că actualul model economic "a devenit imposibil de menţinut după perioada Covid, care a redus cu 120 de milioane de euro veniturile obținute din vânzările de bilete".

Angajații cer și salarii mai mari și denunță o "subevaluare a bugetelor lucrărilor", potrivit publicației Lapresse.

Turnul Eiffel s-a închis, din cauza unei greve

Greva vine după ce a mai existat una recent, pe 27 decembrie 2023, chiar în ziua împlinirii a 100 de ani de la moartea lui Gustave Eiffel.

Turiștii au fost avertizați, în mai multe limbi, cu privire la întreruperi, pe site-ul monumentului și li s-a spus să își amâne vizita.

Turnul Eiffel, cel mai însemnat simbol al Parisului, se află în curs de restaurare, însă sindicaliștii spun că lucrările sunt superficiale, pentru că "se văd numeroase puncte de coroziune, simptome ale unei deteriorări îngrijorătoare a monumentului". În plus, de la ultima lucrare de pictură, costurile au crescut.

Stephane Dieu, reprezentant al sindicatului CGT, a declarat că greva vizează "o creștere a salariului proporțional cu veniturile din vânzarea de bilete și o întreținere îmbunătățită a monumentului."

Astfel, sindicaliștii solicită crearea unui "fond de dotare specială, în anticiparea cheltuielilor colosale care vor fi necesare în deceniile următoare".

  • Numărul de vizitatori a crescut odată cu apropierea Jocurilor Olimpice 2024, care se vor ține în Paris.
  • Turnul Eiffel, construit în 1887, este deschis, în mod normal, 365 de zile pe an. Edificiul are o înălțime de 330 de metri, iar până în 1930, a fost cea mai înaltă construcţie din lume.
  • Monumentul atrage aproximativ 20.000 de persoane pe zi, iar în fiecare an, aproximativ şapte milioane de persoane vizitează Turnul Eiffel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE