Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Francezii se pregătesc pentru Crăciun. Creșterea prețurilor îi face pe unii să renunțe la cadouri

Crăciunul începe să se simtă din ce în ce mai mult pe străzile Parisului. În febra pregătirilor, oamenii merg la cumpărături, însă găsirea cadoului mult dorit este ceva mai dificilă decât în alți ani. Presiunile economice generate de războiul din Ucraina își fac efectul asupra bugetului personal. În plus, poliția este în stare de alertă din cauza amenințărilor teroriste.  

A fost odată ca niciodată un Crăciun de poveste sau nu. Parisul este gătit de sărbătoare, atmosfera pare una veselă, oamenii sunt în căutare de cadouri. Cu toate acestea, unii ies din magazine cu mâna goală. Economia Franței nu a fost scutită de presiunile generate de războiul din Ucraina, creșterea prețului la combustibili sau creșterea dobânzilor. 

Amel Zemani, reprezentat agenție de turism: ”Anul acesta nu-mi permit să fac cumpărături, nu-mi permit să le fac copiilor cadouri de Crăciun. Pur și simplu, nu-mi permit. Ce-și doresc? Își doresc pantofi sport. Aștept reducerile pentru a le cumpăra cadourile. Și ei înțeleg.”

Spiritul Crăciunului, în ciuda dificultăților globale

Creșterea prețurilor este una dintre problemele cele mai mari cu care se confruntă chiar și străinii stabiliți în Paris. Pe de altă parte, ei spun că există și motive de optimism. 

Steven Ekerovich, fotograf: ”Paris era cam cu 50% în urma altor mari orașe cosmopolite, în ceea ce privește prețurile, dar le ajunge din urmă repede. Fie că este vorba despre chirii, mâncare sau haine. Cred însă că Franța este în acest moment o democrație mult mai stabilă decât altele din lume.”

Parisul se pregătește și pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de anul viitor. Catedrala Notre Dame, mistuită de un incendiu devastator în urmă cu patru ani, este și ea în curs de restaurare și va fi redeschisă publicului în 2024. 

În același timp, amenințările teroriste fac ca poliția să fie în stare de alertă. În urmă cu o săptămână, a avut loc un atac terorist chiar în inima Parisului, în apropiere de Turnul Eiffel. Un simpatizant al Statului Islamic a înjunghiat mortal un turist german și a rănit alte două persoane. Patrulele de poliție sunt prezente peste tot, pe străzile Capitalei.  

Cu toate acestea, majoritatea oamenii încearcă să nu se lase dominați de pesimism și să se bucure de Crăciun, în pofida războaielor din Ucraina și Orientul Mijlociu. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE