Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turiștii vor putea înota în Sena, până în 2025. Autoritățile franceze demarează un amplu proiect de purificare a fluviului, în valoare de 1,4 miliarde de euro

Un amplu proiect de purificare în valoare de 1,4 miliarde de euro este în curs de desfășurare pentru a transforma apele nocive ale Senei într-un loc de înot.

În timpul Jocurilor Olimpice de vară de anul viitor de la Paris, unele probe de înot vor avea loc în apele Senei.

Aceasta face parte dintr-un plan ambițios de curățare a fluviului și de transformare a acestuia în unul sigur pentru înotători.

Deși fluviul a găzduit evenimente de înot în timpul Jocurilor Olimpice din 1900, scăldatul în Sena a fost interzis din 1923 din cauza pericolului reprezentat de traficul de ambarcațiuni și de poluarea apei.

Acum, orașul vrea să readucă fluviul la viață ca loc de înot atât pentru Jocurile Olimpice, cât și, până în 2025, pentru public.

Este sigur să înoți în Sena?

În timp ce malurile Senei pot fi un loc romantic pentru o plimbare, apele sale au devenit atât de toxice încât chiar și peștii se luptă să supraviețuiască.

Pe lângă faptul că este o groapă de gunoi pentru biciclete stricate și gunoaie, fluviul Parisului este poluat de apele reziduale netratate.

În prezent, principala funcție a căii navigabile este transportul de bunuri și de persoane cu bărci.

Cu toate acestea, totul este pe cale să se schimbe. Vizitatorii care vor vizita orașul peste câțiva ani s-ar putea trezi făcând o baie în faimoasele ape.

Proiect de 1,4 miliarde de euro pentru recuperarea Senei

Un amplu proiect de curățare în valoare de 1,4 miliarde de euro este în curs de desfășurare pentru a transforma apele nocive ale Senei într-un loc de scăldat.

Inițiativa trenează de zeci de ani, dar apropierea rapidă a Jocurilor Olimpice a accelerat lucrările.

Fluviul trebuie să fie gata pentru triatlonul olimpic și pentru cursele în ape deschise până în luna iulie a anului viitor, urmate de Jocurile Paralimpice. Sena va fi, de asemenea, piesa centrală a ceremoniei de deschidere, care va avea loc pe ape și pe maluri.

Proiectul de curățare implică măsuri drastice împotriva locuințelor și bărcilor care își varsă apele reziduale în fluviu și îmbunătățirea stațiilor de epurare a apelor uzate.

De asemenea, se construiesc bazine uriașe de stocare pentru a preveni revărsarea apelor uzate pline de bacterii înfluviu atunci când plouă.

Când se va putea înota în Sena?

După Jocurile Olimpice, fluviul va fi deschis publicului în vara anului 2025. Primăria studiază amplasarea a cinci locuri de înot de-a lungul Senei, atât în Paris, cât și mai departe.

Probabil că vor fi două pe malurile Parcului Rives de Seine și unul pe brațul Marie din Paris-Centru, unul în portul Bercy din arondismentul 12 și unul pe Allée du Bord-de-l'Eau din Bois de Boulogne, în arondismentul 16.

Având în vedere că Parisul se va confrunta cu temperaturi de vară sufocante, care ar putea depăși 50 de grade Celsius până în 2050, apele înotabile vor ajuta, de asemenea, ca orașul să fie mai locuibil în viitor.

Proiectul speră, de asemenea, să inspire și alte orașe să înceapă să își facă mai sigure căile navigabile.

"Va crea valuri, ca să spunem așa, în întreaga lume, deoarece multe orașe urmăresc Parisul", spune Dan Angelescu, un om de știință care urmărește calitatea apei Senei pentru primărie prin prelevarea regulată de probe.

"Este începutul unei mișcări", spune el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE