Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turiștii s-au distrat, la mare, până dimineață, în ciuda vremii. 90% dintre hoteluri și pensiuni sunt deschise pe litoral

Mii de tineri nu au ținut cont că la mare a plouat și s-au distrat pe ritmurile melodiilor mixate de DJ din cluburile de la mare. Ținuta obligatorie? Pelerina de ploaie. În rest, nimic nu a mai contat, chiar dacă prețurile au crescut anul acesta, în medie, cu 20 la sută.

Cluburile de la mare au fost animate de tineri

Cluburile de la mare au fost animate de tinerii care au venit în acest weekend prelungit ca să petreacă până dimineața. Nici măcar ploaia nu a contat.

Turist: „Am așteptat cu nerăbdare să ne adunăm cu toții aici, să ne simțim bine. Norocul nostru este că suntem ușor acoperiți, dar un strop de ploaie nu strică nimic.”

Turistă: „În seara asta sărbătoresc petrecerea burlăcițelor. Urmează să mă mărit și sunt foarte fericită pentru acest lucru, așa că am ieșit cu cele mai bune prietene ale mele ca să sărbătorim.”

Gradul de ocupare în hotelurile și pensiunile de la malul mării a depășit 90 la sută în acest weekend, iar numărul de rezervări a fost cu 20 la sută mai mult decât anul trecut, în aceeași perioadă.

Petrecerea continuă pe litoral până luni, când va ieși și soarele din nori.

90% din unitățile de cazare sunt deschise în acest weekend. Multe din ele sunt ocupate 100%, iar altele încă mai așteaptă doritori. Au fost și anulări, dar nimic semnificativ. Vremea nu a fost potrivită de stat la plajă, dar au fost unii oameni care s-au aventurat în apa răcoroasă. Au fost si multe petreceri private, botezuri, nunți.

Unii s-au întors în Vamă după ani și ani, în căutarea atmosferei de altădată.

Turist: „Nu e foarte aglomerat ca în alte stațiuni. Am avut ocazia să vin și am venit. E mai liniștit.”

Turistă: „E o stațiune foarte curată și foarte faină. Chiar ne place foarte mult. Ne-am plimbat și ne-am odihnit.”

Turist: „Ne place cel mai mult în Vama Veche. E mai confortabil, mai ales pentru noi, ca turiști cu cortul.”

Turist: „Am mai fost acum 30 de ani în Vamă și celalalte nu îmi mai plac. Deja s-au schimbat vremurile, s-au modernizat prea mult și voiam să văd cum e în Vamă, față de când eram eu tinerel, în facultate.”

La 30 de ani distanță, Vama continuă să fie un loc memorabil.

Într-o zi răcoroasă, cu vânt puternic, biblioteca din mijlocul nisipului își găsește cu atât mai mult utilitatea.

Veronica Graure, bibliotecară: „De asta am și făcut biblioteca, ca mai multă lume să citească. Prima dată vă alegeți absolut orice carte, puteți două, trei, câte puteți, și cărțile se țin trei zile. Dacă doriți să le țineți mai mult timp, veniți, mă anunțați, vă notez și le aduceți când terminați de citit.”

Vamaioții au sărbătorit zi și noapte, chiar dacă vremea nu a fost tot timpul de partea lor.

Care sunt prețurile

Când vine vorba de prețuri, acestea au crescut cu 5-7% sau chiar 10-15% în unele locuri. Numărul de rezervări este cu 20% mai mare ca anul trecut, deci românii sunt doritori să petreacă acest weekend la mare, în ciuda vremii. Și prețurile la mâncare, băutură și șezlonguri au crescut. De exemplu, în unele stațiuni, șezlongul pe zi costă 40, 50 lei, iar în Mamaia acesta poate să ajungă și până la 200 sau 300 de lei pe zi.

Emin Dilek, manager vilă: „Anul acesta prețurile s-au mărit cu 20% față de anul trecut. Pachetele au fost pentru trei nopți, începând cu 1.700 lei și a inclus micul dejun.”

Turist: „Cazarea s-a scumpit. Da, a fost în regulă. E un pic mai departe decât aveam înainte. Toate s-au scumpit.”

Turist: „Nu ne-am pregătit un buget, dar prețul ni se pare exorbitant.”

Cei care nu au vrut să petreacă în cluburi sau pe plajă au mers la Delfinariu, în mall-uri sau la restaurante.

Mai multe imagini de pe litoral în galeria foto de mai jos.

VEZI GALERIA
5 imagini

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE