Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia și India îi cer lui Putin să pună capăt războiului din Ucraina

Liderii Turciei și Indiei i-au cerut vineri lui Putin să pună capăt războiului din Ucraina în cadrul unui summit internațional, președintele rus promițând să pună capăt conflictului „cât mai curând posibil,” notează Euronews.com.

Putin caută noi acorduri comerciale

În timpul unui summit de două zile al Organizației de Cooperare de la Shanghai cu aliații estici, desfășurat în Uzbekistan, Vladimir Putin i-a promis omologului său indian Narendra Modi că va face tot ce îi stă în putință pentru a pune capăt asaltului Moscovei în Ucraina.

„Știu [care este] poziția dumneavoastră în ceea ce privește conflictul din Ucraina și preocupările pe care le-ați exprimat în mod repetat. Vom face tot ceea ce putem pentru a pune capăt la asta cât mai repede posibil. În mod regretabil, cealaltă parte, conducerea Ucrainei, a respins procesul de negocieri și a declarat că dorește să își atingă obiectivele prin mijloace militare pe câmpul de luptă,” i-a spus Putin lui Modi.

La rândul său, Ucraina a acuzat Rusia pentru eșecul actual de a pune capăt războiului în mod non-violent.

După șapte luni de război, Putin caută noi acorduri comerciale, în urma unei serii de sancțiuni occidentale care au afectat puternic economia Rusiei. Cu toate acestea, premierul rus se confruntă cu o situație politică dificilă, partenerii săi exprimându-și îngrijorarea cu privire la conflictul în curs de desfășurare.

Eliberarea regiunii Donbas, obiectivul militar al Rusiei

„Epoca noastră nu este cea a războiului. Și am vorbit de multe ori la telefon că democrația, diplomația și dialogul, toate aceste lucruri sunt susceptibile de a avea un impact asupra lumii,” a declarat premierul indian Modi.

Cu toate acestea, Putin a vorbit, de asemenea, cu reporterii vineri, după ce a participat la summit și a declarat că „eliberarea” întregii regiuni Donbas din estul Ucrainei a rămas principalul obiectiv militar al țării sale și că nu vede necesitatea de a-l revizui.

„Nu ne grăbim,” a spus el, adăugând că Moscova a desfășurat doar soldați voluntari pentru a lupta în Ucraina.

De asemenea, Putin s-a întâlnit vineri cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta despre consolidarea cooperării economice și despre chestiuni regionale, inclusiv despre un acord negociat în iulie de Turcia și ONU privind transporturile de cereale ucrainene. Erdogan a făcut apel la încetarea războiului din Ucraina „cât mai curând posibil prin canale diplomatice”.

În timpul unei întâlniri cu liderul chinez Xi Jinping, joi, Putin i-a mulțumit omologului său chinez pentru „poziția sa echilibrată” privind invazia Moscovei în Ucraina, promițându-i totodată „explicații” în fața „preocupărilor” sale - fără a preciza care sunt acestea mai exact.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE