Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trenurile din România trebuie să circule cu 160 km/h până în 2030, fiind obligaţie pan-europeană

Publicat de: Euronews

Trenurile din România vor trebui să circule cu 160 km/h până în 2030, aceasta fiind obligaţie pan-europeană, a declarat vineri comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Standarde clare pentru infrastructura de transport

Adina Vălean a subliniat că planul Uniunii Europene pentru infrastructura de transport, TEN-T network, este bine definit și include hărți detaliate pentru statele membre referitoare la infrastructura rutieră și feroviară. Aceste hărți vin cu obligații și oportunități, impunând standarde de construcție și inovare, precum și implementarea sistemelor inteligente de transport pentru căile ferate și drumuri.

Pentru că este vorba de cale ferată, de exemplu, toată reţeaua de cale ferată europeană care este principală are standarde de viteză, de exemplu, de 160 de km/oră. Ne uităm la harta de infrastructură a României în această reţea şi vedem care sunt liniile de cale ferată care trebuie să aibă 160 km/oră. Până când? Până în 2030, o altă obligaţie pan-europeană. Reţeaua esenţială trebuie să fie definitivată până în 2030", a menţionat Adina Vălean, la evenimentul "Innovation in EU Transport Policies".

Termene pentru rețelele esențiale secundare și extinse

Potrivit acesteia, mai este o reţea esenţială secundară sau extinsă care are termen de realizare în 2040 şi reţeaua extinsă, care acoperă restul infrastructurii cu termen de realizare în 2050.

"Toate acestea au standarde, dar au şi oportunităţi, în sensul în care există finanţare pentru toate aceste oferte. Proiectele au guvernanţă comună, în sensul în care vrei să aplici pentru fondurile de coeziune regională ş.a.m.d. cu un anumit grad de cofinanţare, pentru fondurile de mecanism de interconectare european, când vrei să aplici pentru fondurile din PNRR, de asemenea, proiecte clar definite. Deci, practic, ştim ce avem de făcut, ştim până când, ştim la câte standarde - şi în cazul României ştim că sunt aproximativ 12 miliarde de euro fonduri europene co-finanţare pentru diverse proiecte din această infrastructură cu diverse termene de absorbţie în acest exerciţiu financiar", a mai spus comisarul european pentru Transporturi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE