Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurovision 2023. Trei țări se retrag din competiție, din cauza taxei de participare prea mari

Macedonia de Nord, Muntenegru și Bulgaria au anunțat că nu vor participa la Eurovision 2023, ediție care se va ține în Liverpool, din cauza creșterii taxelor de înscriere la eveniment, conform Euronews Culture. În fiecare an, fiecare radiodifuzor de stat plătește o taxă de înregistrare care merge către concurs, dar suma variază în funcție de națiune.

Costul total ar putea ajunge la 18 milioane de euro

Taxa a fost afectată de excluderea Rusiei din concurs, din cauza invaziei sale în Ucraina.  Contribuția considerabilă a acestei țări a creat o gaură în buget, ceea ce a dus la creșterea taxelor pentru participanții rămași. De asemenea, a fost menționată și criza costului vieții cauzată, printre altele, de creșterea prețurilor la energie din cauza războiului din Ucraina, precum și costul șederii în Marea Britanie.

„O astfel de decizie este în interesul cetățenilor, ținând cont de costurile crescute din cauza crizei energetice... precum și de creșterea taxei de înregistrare pentru participare. Această decizie va permite economisirea de fonduri care ar trebui să fie puse deoparte pentru șederea delegației macedonene la Liverpool”, a precizat Radioteleviziunea macedoneană (MRT) într-un comunicat.

Națiunile concurente plătesc o cifră combinată, conform zvonurilor, de aproximativ 5 milioane de euro. Costul total pentru radiodifuzorul britanic BBC pentru organizarea evenimentului ar putea ajunge la 18 milioane de euro.

„Pe lângă costurile semnificative ale taxelor de înscriere, precum și costurile de ședere în Marea Britanie - ne-am confruntat, de asemenea, cu o lipsă de interes din partea sponsorilor, așa că am decis să direcționăm resursele existente către finanțarea proiectelor naționale actuale și planificate”, a declarat RTCG, serviciul public de radiodifuziune din Muntenegru.

De ce Eurovision 2023 se va desfășura în Marea Britanie?

Ucraina a câștigat Eurovision 2022, după ce a ajuns în fruntea clasamentului cu o cotă masivă de voturi din partea publicului. Câștigătorii, Kalush Orchestra, au făcut de atunci un turneu în întreaga lume și chiar au cântat la Glastonbury.

Cu toate acestea, din cauza preocupărilor legate de siguranță din cauza conflictului în curs de desfășurare din Ucraina, s-a decis că câștigătorii nu pot găzdui evenimentul, iar locul al doilea va găzdui Eurovision 2023.

La anunțarea veștii, s-a precizat că evenimentul se va concentra în jurul Ucrainei, chiar dacă țara nu poate fi gazdă. Liverpool a fost aleasă în cele din urmă să găzduiască concursul, după o competiție între orașele regionale din Marea Britanie, printre care Manchester, Glasgow și Leeds.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE