Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consiliul de Administraţie al SRTv a aprobat cu unanimitate de voturi participarea României la cea de-a 67-a ediţie a Eurovision Song Contest (2023), care se va desfășura în luna mai în Marea Britanie, se arată într-un comunicat al TVR.

„Conform invitaţiei primite de SRTv de la EBU, televiziunile trebuie să-şi anunţe intenţia de participare până la data de 15 septembrie, cu posibilitatea retragerii fără consecinţe financiare până la 11 octombrie. Potrivit calendarului stabilit de organizator, lista finală a ţărilor înscrise urmează a fi anunţată până la finalul anului”, se menționează în comunicatul mai sus menționat.

De asemenea, ca urmare a situaţiei create la ediția din acest an, când organizatorul a anulat voturile României, Preşedintele-Director General al TVR, Dan Cristian Turturică, a solicitat membrilor Consiliului de Administraţie al SRTv prezenți, un mandat în vederea contactării unor firme de avocatură din Elveţia pentru evaluarea şanselor SRTv într-un litigiu cu EBU (European Broadcasting Union) - organizatorul concursului Eurovision Song Contest (ESC).

Mandatul, acordat cu 11 voturi pentru, vizează și obţinerea costurilor aferente unui astfel de demers. Potrivit regulamentului Eurovision, orice litigiu este soluționat sub jurisdicție elvețiană.

Juriul din România, absent la Eurovision 2022

În ediția din 2022 a concursului muzical a avut loc o situație fără precedent. Procesul de votare a juriului din șase țări a fost afectat din cauza unor tentative de fraudă a votului. Astfel, organizatorii au fost nevoiți să modifice unele voturi.

Din acest motiv, voturile juriului din țări precum România, Azerbaidjan și Georgia au fost citite de supervizorul executiv al concursului, Martin Österdahl, în locul juriului țărilor respective.

TVR a adus la acel moment acuzații organizatorilor Eurovision pentru modificarea rezultatului votului dat de juriul românesc, oferind punctaje diferite concurenților din finală. Potrivit unui comunicat transmis de TVR, juriul românesc acordase punctaj maxim echipei care a reprezentat Republica Moldova, însă EBU ar fi decis să acorde punctele Ucrainei.

Competiția muzicală Eurovision

Concursul Eurovision este una dintre cele mai populare competiţii muzicale internaţionale și se desfăşoară în fiecare an, începând din anul 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume, fiind transmis atât în Europa, cât şi în Australia, Asia şi Statele Unite. Televiziunea Română participă la competiţia europeană din anul 1993.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE