Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Ro-Alert pentru locuitorii din Tulcea și Galați, după atacuri rusești cu drone în apropierea graniței. MApN: Au fost ridicate avioane F-16 de la Fetești

Locuitorii din Tulcea și Galați au primit mesaje Ro-Alert în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce Rusia a lansat mai multe drone în direcția Ismail și Reni.

10/02/2024 , 09:28

MApN: Au fost ridicate avioane F-16 de la Fetești pentru misiuni de cercetare

Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN: "Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de poliție aeriană, notificând la ora 00:26 ISU cu privire la zonele din județul Tulcea care ar fi putut fi afectate de aceste situații și ulterior la 00:48 pentru județul Galați. IGSU a emis Ro-Alert pentru aceste două județe.

Aeronave F-16 ale forțelor aeriene ale Turciei din Baza Aeriana 86 de la Fetești au fost ridicate în jurul orei 01:15 pentru a executa misiuni de cercetare. Ulterior, la 05:30, ca urmare a reluării atacurilor în zona portului Reni a fost transmis către IGSU o nouă notificare pentru județul Galați.

Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza 86 au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliție aeriană, însă nu a fost necesară decolarea lor.

Deși în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național și nu au fost raportate posibile căderi accidentale de drone pe teritoriul naționa, începând cu ora 08:00 echipe MApN execută verificări suplimentare în teren în zona Ceatalchioi, Tulcea."

Știrea inițială:

"În cursul nopții trecute, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis trei mesaje RO-Alert pentru localitățile din zona de Nord a județului Tulcea prin care a informat populația că există riscul de cădere a unor obiecte din spațiul aerian.

Alertele au fost emise în urma identificării pe teritoriul Ucrainei, în apropierea graniței cu România, de către structurile naționale cu rol de apărare, a unor aparate de zbor care ar putea avea ca țintă obiective din apropierea graniței de pe teritoriul Ucrainean", transmite ISU.

Atacul Rușilor a avut aproape de miezul nopții, iar locuitorii din Tulcea au primit mesajul Ro-Alert la 00:44, scrie InfoTulcea.

Oamenii erau avertizați de posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian și li se spunea să se adăpostească în beciuri sau în adăposturi de protecție civilă.

Potrivit armatei ucrainene, dronele au fost lansate dinspre Marea Neagra. Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat pe Telegram, că dronele au fost observate și deasupra localităților Ismail și Reni, aflate aproape de granița cu România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE