Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Traian Băsescu îl critică pe Iohannis pentru strategia de a viza funcții în UE și NATO: "Liderii lumii se feresc să fie șantajați pe subiecte de genul acesta”

Traian Băsescu a sugerat că alegerile din septembrie au fost programate pentru a coincide cu eliberarea funcțiilor la Uniunea Europeană și NATO, în contextul în care Klaus Iohannis își dorește o poziție în una dintre aceste instituții.

Criticându-l pe Iohannis pentru lipsa de tact diplomatic, Băsescu a subliniat greșeala de a încerca obținerea unor avantaje în schimbul sprijinului acordat Ucrainei, argumentând că România ar trebui să urmeze exemplul altor țări care au donat echipamente militare fără a aștepta recompense speciale.

Traian Băsescu: ”Eu nu pot să îl învăț pe Iohannis să înțeleagă limbajul diplomatic”

Socoteala cred că este legată de momentul în care se eliberează funcțiile la Uniunea Europeană și NATO, așa că s-au pus alegerile în septembrie având în vedere că domnul Iohannis încearcă să obțină o funcție la una dintre cele două instituții.

Eu nu pot să îl învăț pe Iohannis să înțeleagă limbajul diplomatic, dar dânsul după zece ani de funcție la Cotroceni ar trebui să îl înțeleagă ca să nu se penibilizeze candidatura, am văzut că încearcă să îl salveze Mark Rutte când a zis că o decizie nu e luată deși el știe foarte bine, dar a vrut să îl menajeze pe Iohannis.

Cred că liderii statelor NATO și liderii europeni, pentru că și aici e o zonă de interes, se feresc să fie șantajați pe subiecte de genul acesta. Mâine se trezește orice șef de stat mai mic, mai mare, mai neimportant și spune dacă nu îmi dați, ce îmi dați la schimb.

Cred că aici a fost din punct de vedere diplomatic o mare greșeală să vedem ce primim în schimb, n-ai ce să primești decât ce primesc toți.

Cei care au dat avioane F-16 pentru Ucraina iau din sumele alocate valoarea de inventar al avionului pe care l-au predat în funcție de uzură. Valoarea de înlocuire a unei baterii Patriot, România le are nou-nouțe, dau un exemplu, un miliard de dolari și se cumpără altă baterie punându-se la dispoziția Ucrainei una din bateriile neoparaționalizate care se află pe teritoriul României, a fost livrată și se face operaționalizarea în Ucraina, nu înțeleg de ce nu putem face acest gest.”, a declarat Traian Băsescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE