Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Val de pensionări în rândul magistraților, pe fondul discuțiilor privind eliminarea pensiilor speciale. Aproape 60 de cereri aprobate

Consiliul Superior al Magistraturii analizează, la această oră, cererile de pensionare depuse de 12 procurori. Solicitările de eliberare din funcție vin după ce în spațiul public au fost relansate dezbaterile privind desființarea pensiilor de serviciu, așa-numitele pensii speciale.

59 de cereri de pensionare au fost aprobate recent

Recent, Secția pentru judecători a CSM a aprobat cererile de pensionare depuse de 59 de judecători. Printre ei se află judecătoarele Andrea Chiș și Gabriela Baltag, membre ale CSM, care vor ieși din sistem după încheierea mandatului, la 7 ianuarie anul viitor, dar și șase judecători de la Înalta Curte.

Este rândul Secției pentru procurori din cadrul CSM să analizeze cererile de pensionare depuse de 12 procurori, dintre care doi de la DNA, doi de la DIICOT și unul de la Parchetul General.

Chiar dacă, în ultimii ani, CCR s-a pronunțat în mai multe rânduri și a stabilit că pensiile de serviciu ale magistraților sunt o garanție constituțională, eliminarea acestora sau supraimpozitarea lor a revenit pe agenda parlamentarilor, motiv pentru care mulți magistrați preferă să iasă acum la pensie, în condiții mai favorabile.

Despre criza de resurse umane cu care se confruntă sistemul de justiție a vorbit recent și șefa ICCJ, Corina Corbu, care a menționat că magistrații află din presă despre intențiile Guvernului, fără a fi consultați, inclusiv despre propunerile venite din partea Băncii Mondiale, în condițiile în care 31 decembrie este termenul-limită din PNRR pentru jalonul numit pensii speciale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE