Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Topul festivalurilor alimentare locale din Italia pe care nu trebuie să le ratezi

Într-un cort ca un hambar din Italia, participanții la un festival de orez stau la zeci de mese lungi de lemn. Sunt încărcate cu carafe de vin și farfurii de plastic îngrămădite cu mâncăruri colorate de risotto: dovleac și cârnați, vin Amarone și ciuperci și trufe.

Acesta este unul dintre sutele de sagre care au loc în sus și în josul țării, mai ales toamna. Aceste festivaluri alimentare celebrează un produs sau un fel de mâncare local, de la castane la melci, și oferă mesenilor unele dintre cele mai autentice preparate din regiune.

Dar vizitatorii nu vin doar pentru mâncare. În interiorul corturilor, experiența culinară este unică. Este zgomot și haos. Străinii stau cot la cot și se trezesc împărțind ulciorul de vin la felul al doilea. Este festiv și foarte italian.

Multe sagre își au rădăcinile în sărbătorile istorice păgâne sau ale recoltei, ceea ce înseamnă că o serie întreagă de activități anexe încă însoțesc mâncarea. Unii pun muzică și dans tradițional, în timp ce alții mulțumesc tinerele generații cu plimbări spectaculoase la târguri. Pot fi, de asemenea, procesiuni istorice, carnaval sau competiții legate de mâncare.

Unele festivaluri culinare au devenit comercializate și neautentice, dar iată unele dintre cele mai bune care au rămas fidele spiritului sagra.

Sagra dell'Anguilla, Comacchio

Comacchio este un mic oraș de coastă situat în interiorul frumosului și sălbatic Parc Delta Po din nord-estul Italiei. Din punct de vedere istoric, economia comunității s-a centrat pe pescuit și pe metode speciale de conservare a peștelui. Specialitatea lor este anghila, care este sărbătorită anual la Sagra dell'Anguilla.

De-a lungul străzilor de lângă canal, barurile și restaurantele oferă meniuri speciale umplute cu anghilă prăjită, marinată și la grătar. Centrul festivalului se află în interiorul fabricii istorice de marinare, acum muzeu. În clădirea cu podeaua de cărămidă, fumul curge deasupra mesenilor în timp ce mâncarea este gătită în interiorul vechilor coșuri folosite cândva pentru a găti anghila.

Punctele de atracție ale meniului sunt anguilla in umido – anghilă gătită într-un sos dulce-acru de roșii și ceapă – și anghilă la grătar cu o piele crocantă suculentă.

Festivalul Peperoncino, Diamante

Jos, în vârful cizmei Italiei, în regiunea Calabria, orașul Diamante îmbracă cea mai picantă sagra din țară dedicată ardeiului iute local, Diavolicchio. Străzile suferă o transformare, împodobite cu sute de ciorchini de ardei uscați și sculpturi de ardei iute roșu. Participanții la festival se împodobesc cu cercei în formă de ardei iute, ținute roșii și chiar coroane chilli.

Tarabele de pe stradă vând ardei iute în toate formele și formele, precum și infuzați în uleiuri, zdrobiți în brânză sau aromatizarea cârnaților de porc care este folosit pentru a face celebra tartina calabreză Nduja.

Punctul culminant al festivalului este competiția de mâncare a ardeiului, în care câțiva concurenți curajoși transpira și plâng spre victorie mâncând cel mai mult ardei iute în 30 de minute.

Sagra della mostarda di fichi d'india, Pegagaggi

Când toamna sosește în Sicilia, plantele de culoare verde pal de pe insulă sunt împodobite cu pere de culoare roz strălucitor, portocaliu și galben. În mod tradițional, gospodinele transformau fructele într-o conserva de culoarea unei bijuterii numită mostarda. Acesta este acum protagonistul unei sagre din orașul Pedagaggi.

Festivalurile pot încerca mostarda caldă sau rece la tarabele de pe străzile satului. Există, de asemenea, pere proaspăt decojite, paste locale numite cavateddi cu sos de carne de porc, pâine de casă, porchetta și vin și ulei produse local. Divertismentul de la festival ține de tradiție, cu spectacole muzicale și folclorice pe străzi.

Fiera del Tartufo Bianco, Sant'Agata Feltria

Trufele albe pot fi găsite în toată Italia, dar de zeci de ani orașul Alba din Piemont a fost văzut drept capitala tuberculilor. Târgul său este acum o afacere internațională inteligentă și costisitoare, dar festivalul trufei din orașul emilian Sant'Agata Feltria este încă nepoluit.

Micul cătun de pe deal a explodat de culoare timp de trei weekenduri în octombrie, în timpul cărora străzile sunt mărginite de tarabe care vând trufe cu miros de pământ, ciuperci porcini prăjite, vin local și o multitudine de produse artizanale.

În interiorul unui cort uriaș, restaurantele locale își desfășoară punctele de vânzare și încearcă să hrănească mulțimea frenetică care salivează pentru fondue de brânză, ravioli de ricotta și caserolă de mistreț, toate acoperite cu așchii de trufe albe. Pe pantele înierbate de sub oraș, există un târg pentru a distra copiii și tarabe de vin pentru părinții care îi așteaptă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE