Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

#The Cube. Isterie pe TikTok: posesorii de pașaport, încurajați să-l distrugă

Un trend bizar aduce milioane de urmăritori în social media: utilizatorii rețelelor de socializare sunt încurajați să-și rupă pașapoartele pentru a scoate cipuri din ele și pentru a demasca încercarea autorităților de a-și urmări cetățenii. 

Pe TikTok, oamenii sunt încurajați să-și rupă pașapoartele pentru a scoate cipuri din ele și pentru a demasca încercarea autorităților de a-și urmări cetățenii. 

Doar un singur video din această categorie, cu o persoană care rupe paginile unui pașaport pentru a vedea dacă înăuntru se află un cip, a ajuns să strângă pe Tik Tok peste șase milioane de vizualizări de la momentul în care a fost publicat. 

@gilcaelena3 #combină cu @Александра Сухомлино există cipuri în paşapoarte, şi nu înteleg de ce stau ascunse #fyp #moldova #on ♬ sunet original - Elena

Pe lângă aceasta, mai sunt multe alte videoclipuri similare, care arată cum oamenii acțonează de teama că cipurile sunt folosite de autorități pentru a le monitoriza deplasările. Evident, de aici și până la demascarea "ocultei mondiale" care lucrează astfel a mai fost un singur pas.

Doar că cipurile identificate în anumite pașapoarte nu sunt folosite cu scopul de a-l urmări pe posesor.

@momentsgang

What’s this chip in your passport😳

♬ Close Encounters - HuntorPrey

La ce erau folosite cipurile din pașapoarte 

Pașapoartele care conțin aceste cipuri sunt modelele vechi, dinaintea celor electronice, actuale. Cipurile erau folosite din rațiuni logistice: pentru a urmări o asociere corectă între datele titularului și numărul pașaportului. Concret, actul primea acel cip pentru a ajunge chiar la persoana la care trebuie să ajungă, fără ca cineva să comită vreo eroare de comunicare.  

Pe lângă neînțelegerea funcționalității acestor cipuri, mulți dintre cei care au îmbrățișat trendul încearcă să atragă atenția asupra unei presupuse "oculte mondiale", care ar monitoriza tot ce mișcă prin intermediul acestor pașapoarte.

Aceste afirmații nu au nicio bază în realitate, par să fie alimentate mai degrabă de teorii ale conspirației decât de fapte concrete.

De notat că această explozie de conținut de pe rețelele sociale, în ultimele săptămâni, scoate la iveală o nuanță mai veche referitoare la încrederea românilor în pașapoarte.

În trecut, în 2009, aproximativ 300 de persoane au protestat față de introducerea pașapoartelor biometrice. Neîncredere persistă în anumite cercuri până în prezent.

Teorii ale consiprației cu privire la cipuri și noua Ordine Mondială  

Teoriile conspirației referitoare la cipuri au fost prezente în diverse contexte și au captat atenția publicului în mod repetat. O teorie recurentă susține că cipurile implantate în documente de identitate sau dispozitive tehnologice sunt folosite pentru a controla și urmări populația la nivel mondial. Conform acestei teorii, guvernele și organizațiile globale ar folosi aceste cipuri pentru a exercita un control total asupra indivizilor.

Alte teorii susțin că cipurile ar avea capacități de manipulare mentală sau control asupra gândurilor și acțiunilor oamenilor. Aceste afirmații se bazează adesea pe concepte științifico-fantastice și nu au nicio susținere științifică. 

Pandemia a fost perioada în care au explodat tot felul de teorii ale conspirației cu privire la folosirea cipurilor, dar și a tehnologiei 5G. 

Astfel, pe rețelele de socializare au circulat mai multe zvonuri care susțineau o teorie falsă conform căreia vaccinurile anti-COVID-19 conțin cipuri care ar fi introduse în corpul oamenilor pentru a-i monitoriza sau controla. 

O altă teorie conspiraționistă implică pe Bill Gates, cofondatorul Microsoft, sugerând că acesta ar fi implicat în plasarea cipurilor prin intermediul vaccinurilor pentru a controla populația.

Acest trend a alarmat instituțiile europene care au emis mai multe rapoarte si ghiduri pentru a-i ajuta pe oameni să deosebească informațiile false de cele venite din partea surselor oficiale. Comisia Europeană UNESCO au publicat un set de infografice educaționale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să le identifice și să le contracareze, potrivit commission.europa. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE