Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

The Athletic: Clubul Liverpool a fost scos la vânzare. Specialiștii estimează o tranzacție de 5 miliarde de dolari

FSG, americanii care dețin clubul Liverpool, au confirmat, pentru the Athletic că sunt gata să vândă în condițiile potrivite.

The Athletic scrie că Liverpool, clubul cumpărat de grupul FSG în 2010, a fost scos la vânzare. Este greu de estimat cât valorează, în acest moment. Potrivit companiei Global Data, care se ocupă cu astfel de analize financiare, calculul se face așa: în 2022, tranzacția prin care Chelsea și-a schimbat proprietarul a ajuns la 4,15 miliarde de dolari. Vânzarea Liverpool ar putea însemna o bornă și mai mare - 5 miliarde de dolari.

Cine este FSG, proprietarul Liverpool?

Înființată în 2001, FSG, este o companie de investiții cu sediul în Boston, Statele Unite. Printre acționari se numără superstarul NBA LeBron James. În portofoliul companiei, susținută puternic de zeci de oameni de afaceri cu averi impresionate și entități comerciale masive, se numără echipa de baseball din MLB, Boston Red Sox. Dar și clubul din NHL Pittsburgh Penguins.

În 2010, potrivit The Athletic, FSG a plătit pentru Liverpool echivalentul a 343 de milioane de dolari, astăzi. Compania se numea, pe atunci, NESV, dar imediat s-a rebranduit.

În prezent, scriu jurnaliștii americani, există o prezentare de vânzări pentru cei interesați. Se pare că ar mai fi fost ocazii și în trecut și încă nu sunt informații confirmate despre o posibilă tranzacție.

Cert e că Goldman Sachs și Morgan Stanley vor supraveghea tranziția clubului de pe Anfield către un nou acționariat.

FSG a primit frecvent cereri de la entități interesate să devină acționari la Liverpool. Am mai spus-o: în termenii și condițiile corecte, luăm în calcul ipoteza unui nou acționariat dacă acesta va servi intereselor clubului.

-Declarația FSG pentru The Athletic

Liverpool sub FSG: cea mai bună perioadă din anii '80 și până astăzi

Sub conducerea lui Jurgen Klopp, clubul britanic a câștigat atât Premier League cât și Champions League. În vitrina cu trofee și-au făcut loc rapid Cupa Mondială a Cluburilor, Cupa Carabao ori Supercupa Europei. 11 finale, în toate competițiile, au jucat "cormoranii" odată cu trecerea clubului sub patronatul FSG. Cea mai recentă, cu Real Madrid, în Champions League, va fi reeditată în optimile actualului sezon.

În momentul de față, conform transfermarkt, Liverpool FC are un lot care valorează 867 de milioane de euro.

Se estimează că încasările comerciale anuale sunt undeva la 150-160 de miloane de dolari pentru sezonul 2022-2023.

Altfel, americanii de la FSG au investit și în stadionul Anfield - în jur de 200 de milioane de lire sterline și au finanțat mutarea de la baza de antrenament Melwood, veche de șapte decenii, la una nouă, în Kirkby - 70 de milioane de lire.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE