Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PORTRET | LeBron James, primul miliardar din NBA din postura de jucător activ

LeBron James devine, conform Forbes, primul baschetbalist încă activ în NBA cu o avere de peste 1 miliard de dolari (înainte de aplicarea taxelor). Bron intră, astfel, într-un club de elită, din care mai fac parte Michael Jordan și regretatul Kobe Bryant. Ambii au adăugat zero-ul cu cea mai mare greutate după ce s-au retras.

Puștiul din Akron

That kid from Akron. Cu sau fără hashtag. Puștiul din Akron. Akron, Ohio, orașul în care a crescut LeBron. Așa-și spune, deși în decembrie face 38 de ani. Vârstă la care genunchii și gleznele altora fluieră afon în lipsa unor straturi generoase de nămol de sanatoriu.

Nu este cazul lui: deși a luat vacanță prematur în 2022, ratând playoff-ul NBA pentru a patra oară în carieră, LeBron încă îți poate face analiza particulelor de praf din stratul imediat superior celor 3,05m ai inelului de baschet.


Genetica îl ajută, evident. E rasă pură și oricând ar fi ajuns MVP în altă ligă a titanilor, NFL. Dar, dincolo de ce i-a lăsat Cel de Sus la pachet, muncește aprig.

Dacă îl urmărești prin social media, vei vedea că de Crăciun și Revelion e în sala de forță. Că-n vacanță, între două filmulețe cu familia, pe TikTok, și o degustare de vinuri-leapșă cu bunul său prieten Dwyane Wade, joacă baschet, aleargă, trage de greutăți.

LeBron investește anual între 1,5 și 2 milioane de dolari în recuperare, conform presei de specialiate de peste ocean. Poate și de aceea, este, probabil, printre puținii oameni care pot adormi calm în băile cu gheață sau la criosaună. Doar Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic și Tom Brady să îl concureze, la acest capitol.

Adolescentul din NBA a ajuns unul dintre cei mai maturi investitori

Revin la investește. LeBron a învățat rapid ce trebuie să faci cu banii, deși, în clipa în care a sărit din liceu direct în NBA, mulți s-au întrebat dacă nu cumva se va rătăci pe drum. Dar algoritmul mentalității puștiului, crescut doar de mamă, care l-a adus pe lume la doar 16 ani, curgea deja în direcția potrivită. Și se consolida.

LeBron James Highshcool Highlights. Am scris direct în engleză, pentru a fi mai ușor la căutarea pe YouTube. Copy și paste. Două minute de imagini sunt suficiente pentru a intui talentul nativ al superstarului NBA. Sau un click pe embed-ul următor.


Odată înțeles contextul, vine și informația-surpriză: era în liceu când îl căutau Reebok și Adidas, doar, doar l-or convinge să semneze. Nu a cedat din scurt. Căuta un parteneriat pe termen lung. Voia siguranță pe viitor. Iar Nike a știut să i-o ofere. În prezent, conform Forbes, îl plătesc cu zeci de milioane de dolari anual, pentru că îi reprezintă la înălțime.

Și banii tot îi intră în conturi.

De unde provin câștigurile lui LeBron


Calculul făcut de Forbes arată că 385 de milioane de dolari (încasări brute) sunt doar salariile de la Cavaliers, Heat și Lakers. 900 de milioane, în schimb, provin din drepturi de imagine și investiții.


LeBron nu a ascuns că, într-o zi, vrea să dețină o echipă din NBA. Deocamdată, și-a plasat banii într-o companie prin intermediul căreia investește în sport. La această oră, deține acțiuni la diverse echipe de hochei, dar și la clubul de fotbal Liverpool FC - de altfel, a și mers să vadă finala Champions League, de la Paris.

SpringHill. Pentru că așa se chema complexul de locuințe în care Bron și mama sa și-au găsit liniștea în Akron, Ohio. Acum, numele îl poartă o corporație cu plasamente solide în marketing și producții video. Inclusiv semi-catastrofa numită Space Jam: A new Legacy. Semn că și zeii mai pierd la loto, din când în când.

Un alt domeniu care îi aduce bani frumoși lui LeBron îl reprezintă imobiliarele. Conform Forbes, proprietățile sale valorează aproximativ 80 de milioane de dolari. Ultima investiție: aproape 37 de milioane de dolari pentru o locuință de acum 100 de ani, pe care o va renova.

În rest, superstarul lui Lakers încasează și din industria alimentară - are propriul lanț de pizzerii și a renunțat la colaborarea cu McDonald's pentru asta, dar și din nenumărate alte participări - aproximativ 500 de milioane de dolari, susține Forbes.

Visul cel mare: să joace alături de fiul său

LeBron Raymone James Junior. Bronny. 17 ani, 1.91m, atletic ca tatăl său și ușor, ușor, la fel de spectaculos în evoluții. Va fi eligibil pentru draftul NBA peste doi ani.


E visul cel mare al seniorului. Să schimbe pase cu puștiul său pentru un ultim sezon: "Unde se va duce Bronny, acolo merg și eu. O să fac tot ce e nevoie ca să se întâmple asta. Nici măcar nu se pune problema de bani. " spunea, la începutul anului, LeBron.


Până atunci, oferă din toată inima comunității în care a crescut. A ridicat un centru de educație și asistență socială chiar în Akron. Și, conform NY Times, a plătit, prin intermediul fundației familiei 20 de milioane de dolari pentru o școală nouă, trei blocuri și un complex sportiv.

sursa informațiilor financiare: forbes.com

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE