Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tesla promite automobile mai ieftine în viitor. Anunțul vine în urma încetinirii vânzărilor și a rezultatelor trimestriale slabe

Tesla Inc a redus preţurile în China şi SUA, pieţele sale cheie, după ce vânzările trimestriale de vehicule electrice (EV) dezamăgitoare au contribuit la majorarea stocurilor, transmite Bloomberg.

În China, cea mai mare piaţă auto din lume, preţul Model 3 a scăzut la 231.900 yuani (32.000 dolari), de la 245.900 yuani anterior. Preţul Model Y a fost redus la 249.900 yuani (34.500 dolari), de la 263.900 yuani.

În Statele Unite, cea mai ieftină versiune a Model Y costă acum 42.990 dolari. De asemenea, Tesla a redus cu 2.000 dolari preţurile la două versiuni mai scumpe ale Model Y, în timp ce preţul Model X este la cel mai redus nivel.

Reducerile vin după ce directorul general Elon Musk îi anunţase într-o notă pe cei peste 140.000 de angajaţi ai companiei că va reduce forţa de muncă la nivel global cu mai mult de 10%. În plus, doi directori importanţi au plecat de la Tesla.

Sâmbătă, Musk a informat că şi-a amânat călătoria planificată luna aceasta în India, unde urma să aibă o întâlnire cu premierul Narendra Modi, spunând că trebuie să gestioneze "obligaţiile dificile" de la Tesla.

Rezultate trimestriale slabe

În perioada ianuarie - martie 2024, veniturile trimestriale ale Tesla au scăzut pentru prima dată după 2020, când pandemia de COVID-19 a afectat producţia şi livrările. Constructorul auto a raportat venituri de 21,3 miliarde de dolari în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu 23,33 miliarde de dolari în urmă cu un an, o scădere de 9%. De asemenea, profitul net în primul trimestru a fost de 1,13 miliarde de dolari, comparativ cu 2,51 miliarde de dolari în urmă cu un an.

Anul acesta acţiunile Tesla au scăzut cu peste 40%, în urma declinului pieţei EV şi al vânzărilor slabe globale. Cota de piaţă a Tesla în China s-a redus la aproximativ 6,7% în trimestrul patru din 2023, de la 10,5% în primul trimestru din 2023, conform calculelor Bloomberg.

Modele noi și mai ieftine

Tesla a anunţat, marţi seara, că va introduce noi modele la începutul lui 2025, utilizând actualele platforme şi linii de producţie, deşi a renunţat la planurile mai ambiţioase care vizau producerea unui model complet nou, ce urma să coste 25.000 de dolari.

Constructorul auto a precizat că planurile sale pentru noi modele îi vor permite să controleze mai bine cheltuieile de capital într-o perioadă de incertitudini. Inginerul şef de la Tesla, Lars Moravy, a susţinut că firma va evita riscul de a investi într-un proces revoluţionat de producţie. Aceasta, după ce anterior Elon Musk a afirmat că noul model accesibil va fi "standul de încercare pentru inovaţie" în ceea ce priveşte producţia de automobile.

Potrivit lui Moravy, munca Tesla cu privire la următoarea generaţie de automobile accesibile este "transferabilă" la vehiculele pe care constructorul îşi propune să le lanseze la începutul anului următor.

"Munca pe care o facem pe partea de inginerie nu o vom arunca. O vom lua şi o vom utiliza", a precizat inginerul şef de la Tesla.

În prezent, singurele modele de masă produse de Tesla, Model 3 şi Model Y, au preţuri de pornire de aproximativ 40.000 de dolari.

De asemenea, Musk a anunțat că robotul umanoid Optimus de la Tesla va începe să îndeplinească "sarcini utile" până la sfârșitul acestui an, adăugând că Tesla va putea probabil să vândă robotul umanoid "până la sfârșitul anului viitor".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE