Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Terenurile de sport din curțile școlilor vor putea fi folosite de copii și în vacanțe, în timpul liber

De joi, terenurile de sport din curțile școlilor ar putea fi folosite de copii și după ore, în weekend sau în vacanțe. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial în ianuarie, iar școlile au avut termen până miercuri să pregătească regulamentul de funcționare al terenurilor.

Părinții primesc cu bucurie schimbarea, mai ales că, spun ei, orele de sport sunt puține, iar practicarea unui sport în afara școlii poate fi foarte costisitor pentru părinți.

Simona este mândră de fiica ei, Aylin, care are 12 ani. Este elevă în clasa a 5-a și de un an face baschet de performanță. Această pasiune i-a fost insuflată de către colegii de școală, iar acum participă împreună la campionate.

Simona Nica, președintele părinților din școala “Sfântul Andrei”: A văzut la colegi, i-au plăcut și performanțele lor și așa s-a apucat de baschet. Noi am încurajat-o, pentru că suntem de acord că sportul are beneficiile lui, de la oxigenarea creierului până la dezvoltarea mușchilor, ajută cu siguranță. Ajuta foarte mult să folosească terenurile de sport și în vacanță și seara, pentru că se și întâlnesc între colegi.

Inițiatorul legii spune că terenurile de sport din curțile școlii oferă siguranță copiilor care se antrenează acolo și că sportul ferește copiii de obezitate și dependențe.

Tudor Pop, inițiatorul legii: Copiii au nevoie de spații sigure, unde să se poată juca, unde să poată să interacționeze cu alți copii, unde să învețe să câștige, să piardă.

La Școala Gimnazială Sfântul Andrei terenul de sport este deschis deja de doi ani.

Copiii au venit în număr mare, iar inițiativa a fost un succes.

Smaranda Mirela Partenie, director școala Gimnazială “Sfântul Andrei”: În timpul liber joacă baschet pe terenul amenajat în curtea școlii, fac mișcare, mișcarea fiindu-le benefică atât în dezvoltarea fizică, cât și în cea psihică.

Maria Emilia Vizitiu, profesor de educație fizică și sport: Pe mine mă bucură când îi văd în curtea școlii că ies să facă mișcare pe terenul de sport și mă bucură că își creează relații între ei. Știți că în zilele astea avem o problemă cu socializarea. Fiind profesor de educație fizică și sport, întâlnesc foarte des probleme de postură și atunci cred că mișcarea influențează foarte mult lucrul ăsta.

Nu toți directorii privesc cu ochi buni această lege.

Daniel Florin Castravete, director al școlii gimnaziale de arte nr. 3: Aș fi de acord cu această propunere, dar să fie aplicată doar pentru elevii școlii respective, nu să vină toți elevii, care nu pot fi legitimați. Este o lege făcută pe grabă, din punctul meu de vedere, iar școala oricum nu are instrumente să pună în aplicare această lege.

Orele puține de educație fizică din școli și tentația tot mai mare a copiilor de a-și petrece timpul liber în fața calculatorului i-a făcut pe părinți să caute mereu soluții să-i îndrume pe copii către sport.

De aproape 5 ani, cei doi băieți ai Nadiei practică sportul. Merg la înot și la fotbal. Se descurcă atât de bine încât au început să facă performanță. Părinții spun că investițiile sunt pe măsură, dar merită pentru dezvoltarea copiilor.

Nadia Darie, mamă: Credem că nu este suficientă ora de sport la școală, decât de 2 ori pe săptămână. E important să aibă și o altă alternativă de mișcare, îi îndepărtează de la gadgeturi, le dă o motivație în plus, au teme de discuție, altele decât jocurile și ce-i pasionează pe ei acum. Ca și costuri poate să și treacă de 1.000 de lei întreținerea unui sport extra curricular pe lună.

Sara are 10 ani și este îndrăgostită de gimnastică. Chiar și așa, recunoaște că nu îi este mereu ușor la antrenamente.

Sara: Este un sport foarte frumos care mi se potrivește. Corpul mi s-a schimbat, pentru că mi s-au pus foarte mulți mușchi.

Jurnalist: Faptul că ești la gimnastică îți aduce ceva în plus?

Sara: Da! Fericire!

Raluca, mama Sarei: Copiii sunt foarte mult antrenați psihic, pe lângă fizic, reacționează altfel în fața problemelor, în fața căzăturilor. Un copil care nu face sport când a căzut o dată începe și plânge. Aici în sală șterg lăcrimioarele și merg mai departe. Sunt foarte competitivi.

Cristi Moldovan, antrenor de gimnastică: Nu ajunge să faci 2 ore de mișcare pe săptămână și în marea majoritate a școlilor nu există săli de sport, nu există teren de sport. Ora de sport se ține într-o sală de clasă. E foarte bine că părinții găsesc timp să-și aducă copiii la gimnastică, la înot, la handbal, la orice alt sport pe care îl pune la dispoziție fiecare club sportiv școlar.

Totuși, rămâne de văzut câte școli vor aplica noua regulă, mai ales că deocamdată nu sunt prevăzute sancțiuni pentru școli. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE