Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Înscriere clasa pregătitoare 2023: Ce trebuie să conțină cererea-tip

Părinții care doresc să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare trebuie să complete o cerere-tip, începând cu 3 mai. Aceasta poate fi completată online sau la sediul unității de învățământ la care se dorește înscrierea, până la data de 18 mai.

Cererea-tip de înscriere poate fi descărcată de AICI.

Ce date trebuie completate pentru înscrierea în clasa pregătitoare

Cererea cuprinde 6 categorii care trebuie completate de către părinte: date privind solicitantul (părinții sau reprezentantul legal), date privind copilul, date privind înscrierea în clasa pregătitoare, date despre frații și surorile copilului, criterii generale de departajare, informații suplimentare.

Atașat cererii-tip există și o pagină dedicată instrucțiunilor de completare.

Ce alte acte sunt necesare pentru înscriere

  • Cererea-tip de înscriere (formular în format editabil - MS Word).
  • Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; părinții divorțați depun la înscriere și hotărârea judecătorească definitivă din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului
  • Copie şi original - certificatul de naştere al copilului
  • Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul).
  • Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Ce copii pot fi înscriși în clasa pregătitoare?

⇒ Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2023, inclusiv

⇒ Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2023 -  în baza recomandării pentru înscrierea în învățământul primar*, eliberată de unitățile de învățământ de nivel preșcolar sau, dacă nu au frecventat grădinița**, în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE), după caz, transmite ministerul Educației.

Pentru obținerea recomandării de înscriere în învățământul primar, eliberată de unitățile de învățământ de nivel preșcolar, sunt necesare:

- înregistrarea cererilor transmise/depuse la unitățile de învățământ de nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare;

- eliberarea/transmiterea către părinte de către unitatea de învățământ de nivel preșcolar a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz.

La ce unitate de învățământ poate fi înscris un copil?

Părintele poate opta:

1. pentru înscrierea la şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este automat înscris, în baza validării cererii de înscriere;

2. pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie: în această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.

Notă: Părintele poate solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere

Unde vor avea loc înscrierile?

- La unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.

- Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului.

Important. Cererile-tip de înscriere pot fi completate şi online pe site-ul dedicat, dar după completarea acestora, părinții trebuie să meargă la unitatea de învăţământ pentru care doresc înscrierea copilului în vederea validării cererii.

Care este calendarul de completare/depunere a cererilor?

ÎN PRIMA ETAPĂ (3 - 18 mai 2023), părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali vor completa cererile-tip de înscriere online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor.

De asemenea, în aceeași perioadă vor fi depuse/transmise cererile-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, inclusiv a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, după caz, respectiv a declarației pe propria răspundere și a documentelor necesare în copie simplă.

ÎN A DOUA ETAPĂ (6 - 12 iunie 2023), sunt prevăzute următoarele activități:

- depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă

- validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.

Când și unde vor fi afișate lista elevilor înscriși și lista locurilor libere?

31 mai (pentru prima etapă de înscriere): afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul fiecărui inspectorat școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere

15 iunie (pentru a doua etapă de înscriere): afișarea în fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE