Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Tensiunile cresc în Peninsula Coreeană: Phenianul a lansat o nouă rachetă balistică

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în largul coastei sale estice, a anunţat miercuri armata sud-coreeană, dar nu au fost disponibile imediat alte detalii, cum ar fi raza de zbor a proiectilului, transmit Yonhap şi Reuters, citate de Agerpres.

Teama de un nou test nuclear nord-coreean

Lansarea este cea mai recentă dintr-un an record de teste cu rachete efectuate de Nord, inclusiv un test cu o rachetă balistică intercontinentală săptămâna trecută, într-un moment în care există temeri tot mai mari că Phenianul s-ar putea pregăti pentru primul său test al unui dispozitiv nuclear din 2017.

Tot miercuri, armata sud-coreeană a anunţat că a recuperat şi analizat resturi ale unei rachete lansate de Phenian peste linia care serveşte drept graniţă maritimă de facto între cele două ţări. Bucata recuperată, de trei metri lungime şi doi metri lăţime, a fost identificată ca fiind o rachetă nord-coreeană SA-5, a precizat Ministerul sud-coreean al Apărării într-un comunicat preluat de AFP.

Racheta SA-5 poate fi folosită şi ca rachetă sol-sol. Rusia a folosit recent o rachetă sol-aer similară ca rachetă sol-sol în războiul din Ucraina, se mai arată în comunicat.

Phenianul și-a intensificat testele balistice

Coreea de Nord și-a intensificat în ultima vreme testele balistice, în ciuda avertismentelor venite de la Seul și Washington. La începutul lunii, Coreea de Nord a lansat cel puţin 23 de rachete, dintre care una a căzut lângă apele teritoriale sud-coreene. Testele balistice au încordat relațiile în peninsula Coreeană, Seulul ripostând cu un tir de trei rachete lansate spre mare. De asemenea, preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a criticat aspru „provocarea” Phenianului de la acea vreme, denunţând o „invazie teritorială de facto”.

În octombrie, armata sud-coreeană raporta că regimul de la Phenian a tras obuze de artilerie în largul coastelor de est şi de vest, după ce Seulul a început exerciţiile anuale de apărare. Un test balistic efectuat de Coreea de Nord în octombrie a stârnit proteste și la Tokio, atunci când o rachetă a ajuns în Marea Japoniei.

Coreea de Nord a anunțat că lansările de rachete efectuate în ultima vreme au fost exerciții „nucleare tactice”, dar nu este clar ce plan are Phenianul sau când anume vor înceta testele balistice.

Distribuie

Taguri