Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O companie germană a făcut primul zbor test cu noul taxi zburător, la baza sa din sudul Spaniei. Lilium Jet este prezentat ca fiind primul avion complet electric, cu decolare și aterizare verticală. Potrivit producătorului, acesta va fi folosit în câțiva ani în China, Italia și Elveția.

Un analist spune că taxiurile zburătoare ar putea deveni o realitate pentru oamenii de rând, până în 2030, însă totul depinde de cererea consumatorilor.

Stewart Birrell, Universitatea Coventry: ”Există oameni care doresc să realizeze zboruri comerciale în 2025 sau 2028. Așadar, atunci când va intra cu adevărat pe piață ca o soluție viabilă, este posibil să fie în 2030.”

Potrivit producătorului, cabina taxiului, în stilul unui avion privat, poate fi configurată pentru șase locuri și poate transporta șase pasageri și un pilot. Cu toate acestea, pentru zborul de testare, aeronava a fost pilotată de la distanță.

Daniel Wiegand, co-fondator și inginer șef al companiei producătoare: Astăzi, am asistat la un zbor de testare a aeronavei, în care am zburat foarte aproape de spectatori și de vizitatori, deoarece am vrut să demonstrăm capacitatea de viteză redusă a aeronavei și manevrabilitatea, așa că am zburat mai încet decât ar putea zbura o aeronavă convențională.”

Compania a semnat recent acorduri pentru a aduce mobilitatea electrică pe calea aerului în mai multe țări, printre care China, Italia și Elveția. În iunie, un transportator chinez a declarat că intenționează să comande 100 asemenea aeronave. Producătorul spune că următorul pas va fi începerea producției în serie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE