Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxă suplimentară pentru românii care își fac vacanțele în străinătate

Românii care merg în vacanță în străinătate ar putea plăti o taxă de un euro. Este o propunere lansată de Federația Patronatelor din Turismul Românesc. Ar fi o taxă suplimentară față de cea aplicată în unele țări de destinație.

Banii vor fi colectați de agențiile de turism, site-urile de rezervări sau de companiile aeriene, spun reprezentanții patronatului.

Sumele vor fi folosite pentru promovarea României

Se ia în calcul și taxarea turiștilor care își fac vacanța pe cont propriu și nu sunt clienți ai agențiilor de turism.

Potrivit președintelui Federației Patronatelor din Turismul Românesc, această măsură ar fi fost discutată neoficial cu Ministerul de Finanțe și cu Ministerul Economiei. Dragoș Răducan a recunoscut că agențiile de turism resping propunerea acestei taxări suplimentare.

”Nu știm dacă vom propune sub forma de 1 euro la ieșirea din țară sau o taxă de promovare pe care să o plătească cei care organizează sejururi externe. Este totul în discuție.

E o informație ieșită pe surse din cadrul federației noastre. Mă bucur că s-a întâmplat, pentru că a ajuns în dezbatere publică.

Deja, în România, toți turiștii care se cazează la o pensiune, la un hotel din zonele unde sunt deja înființate organizații de management al destinației plătesc o taxă de promovare, care e în jur de un euro pe zi. În sudul litoralului, de exemplu, toată lumea plătește la recepția hotelului 5 lei. Banii vor fi folosiți pentru a putea plăti o promovare eficientă a României în străinătate, pentru a aduce mai mulți turiști străini în țară”, spune președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Dragoș Răducan îi acuză pe cei care contestă această taxă că nu doresc dezvoltarea turismului românesc.

Alin Burcea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România, nu este de acord cu afirmația președintelui Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

”Dreptul la călătorie este unul dintre elementele de bază ale acestei Europe. Noi nu putem să punem o taxă pe dreptul nostru de a călători oriunde în lume. E o aberație. Iar o persoană care face afirmația că cei care nu doresc introducerea unei asemenea taxe sunt împotriva turismului românesc nu pot să o calific decât din punct de vedere medical”, spune președintele ANAT, Alin Burcea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE