Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările care vor înregistra o scădere a populației în viitor. Populația Chinei a scăzut pentru prima dată în ultimele șase decenii

Publicat de: Euronews

Populația Chinei a scăzut pentru prima dată în ultimele șase decenii, potrivit cifrelor publicate marți, dar nu este singura țară în această situație, potrivit euronews.com.

Multe țări, în special din Europa și Asia, vor trece prin același fenomen în următoarele decenii, dacă previziunile pentru anul 2100 publicate de ONU în luna iulie a anului trecut se vor adeveri. În altele, populația este deja în declin.

În opt țări, cele mai multe dintre ele din Europa, deja populația a scăzut în ultimul deceniu.

România, printre țările unde se înregistrează o scădere a populației

Alături de Ucraina, a cărei populație a scăzut drastic din cauza invaziei rusești, numărul locuitorilor din Italia, Portugalia, Polonia, România și Grecia este în scădere.

Există mai multe motive în spatele acestor scăderi, unele unice pentru fiecare țară în parte, dar toate au în comun rate scăzute de fertilitate, ceea ce înseamnă că femeile au, în medie, mai puțini copii decât înainte.

În aceste țări din sudul și estul Europei se înregistrează rate de fertilitate cuprinse între 1,2 și 1,6 copii pe femeie, potrivit Băncii Mondiale. O rată de fertilitate mai mare de 2 este necesară pentru a menține un nivel stabil al populației.

La acest fenomen se adaugă un exod migrator uriaș în Polonia, România și Grecia, cu mai multe persoane care pleacă să trăiască în străinătate decât cele care rămân acasă.

În afara Europei, Japonia se află în aceeași situație. Acest lucru se datorează în mare parte unei rate scăzute de fertilitate, de 1,3 copii pe femeie, dar și din cauza nivelului redus al imigrației.

Populația Japoniei a scăzut cu aproape trei milioane de persoane între 2011 și 2021.

Același lucru este valabil și pentru Orientul Mijlociu. În Siria, populația a fost devastată de mai mult de un deceniu de război crunt, milioane de refugiați fugind în țările vecine și dincolo de acestea.

Aproximativ 606.000 de bărbați, femei și copii au fost uciși în lupte, estimează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR).

China, în prezent cea mai populată țară din lume, se îngrijorează de ani de zile cu privire la efectele îmbătrânirii populației asupra economiei și societății, dar nu se aștepta ca populația să intre în declin timp de aproape un deceniu.

Dezvăluirea de marți, potrivit căreia în China sunt acum mai puțini oameni, se preconizează că se va transforma într-o tendință de durată, care va avea un impact asupra populației în anii următori.

China va pierde aproape jumătate din populația sa până în 2100

Mai mult, se estimează că China va pierde aproape jumătate din populația sa până în 2100, scăzând de la peste 1,4 miliarde, la 771 de milioane de locuitori.

Rusia, Germania, Coreea de Sud și Spania urmează să se alăture acestei mișcări descendente, iar populația lor va începe să scadă.

Populația Europei, în ansamblu, va începe să scadă încă din acest deceniu, dar există și câteva excepții.

În timp ce populațiile europene, americane și asiatice ar trebui să fi început să scadă până în 2100, numărul de locuitori din Africa va continua să crească.

Populația continentului african va crește de la 1,4 la 3,9 miliarde de locuitori până în anul 2100. Aproximativ 38% din populația lumii va locui atunci în Africa, față de aproximativ 18%, în prezent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE