Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tánczos Barna evită în continuare să comenteze declarațiile rasiste ale premierului Viktor Orban

Ministrul Mediului Tánczos Barna evită în continuare să comenteze în vreun fel declarațiile cu tentă rasisă ale premierului maghiar Viktor Orban. Totodată, clarifică supozițiile potrivit cărora banii donați de Budapesta influențează în vreo manieră poziția UDMR sau sunt folosiți în scop politic de către formațiune.

Întrebat în repetate rânduri de jurnaliștii acreditați la guvern cum vede afirmațiile făcute de Viktor Orban la Băile Tușnad în care condamnă amestecul de rase, ministrul a invocat punctul de vedere al șefului său de partid. Anterior, liderul UDMR Kelemen Hunor spunea că declarația lui Viktor Orban nu e rasistă și că afirmațiile sale au fost interpretate greșit.

”Sunt declarațiile domnului Orban. În ceea ce privește punctul de vedere al UDMR, a fost prezentat de domnul președinte Kelemen, și în momentul de față nu exprimăm alt punct de vedere în ceea ce privește declarațiile de la Tușnad”, a precizat Tánczos Barna, drept răspuns la cum vede acesta spusele lui Orban.

 Întrebat dacă este de acord cu afirmațiile premierului maghiar, ministrul Mediului a răspuns astfel: ”Punctul meu de vedere personal l-am spus acum câteva zile, rămân la același punct de vedere. Mulțumesc”.

În legătură cu banii de la Guvernul Ungariei, Tánczos Barna a spus că toți banii care intră în fundația sa, pe filieră maghiară, sunt finanțări legale. Decarația apare după ce G4Media a dezvăluit că mai multe milioane de euro de la guvernul Ungariei au ajuns în Transilvania, prin Fundația Mens Sana, din Miercurea Ciuc. Fundația este condusă de însuși ministrul Mediului, iar prin intermediul acesteia, guvernul de la Budapesta a alocat bani pentru academia de hochei pe gheață din Cârța-Harghita și pentru mai multe patinoare din secuime. Ministrul spune că acești bani nu au fost folosiți vreodată în scop politic. Ministrul Afacerilor Externe spune că nu există vreun acord cu guvernul maghiar pentru astfel de finanțări.

”Dacă se consideră la nivel diplomatic că este nevoie de un acord, cu siguranță acel acord va exista între cele două ministere ale Afacerilor Externe. Toate finanțările care vin de la Budapesta către asociații sau fundații sunt legale, în niciun caz nu ar fi acceptat nicio asociație sau fundații finanțări ilegale. În ceea ce privește destinația acestora, nu doar vorbitorii de maghiara beneficiază de ele. Multe dintre ele sunt investiții de utilitate publică. Investiția pentru dezvoltarea capacității de intervenție chirurgicală la spitalul din Miercurea-Ciuc este o investiție pentru toți cetățenii României. Este incorect să spunem că aceste finanțări sunt pentru vorbitorii de maghiară. UDMR nu a beneficiat de finanțare din Ungaria niciodată și banii primiți pentru aceste activități nu au fost folosiți pentru activități politice”, a clarificat  Tánczos Barna, într-o conferință de presă la Guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE