Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Ursul care a ucis o tânără pe Jepii Mici nu era turbat, au stabilit autoritățile

Ursul care a atacat şi omorât o turistă de 19 ani pe Jepii Mici nu era turbat, potrivit celor de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Sumar

  • Tânăra de 19 ani a fost atacată și ucisă de urs pe traseul Jepii Mici.
  • Animalul a târât-o pe victimă în zona Cascadei Caraiman.
  • Trupul ei a fost găsit de salvatori în fundul unei văi.
  • Ursul a fost împușcat și ucis, după ce a devenit agresiv când salvatorii au încercat să recupereze trupul tinerei.
11/07/2024 , 10:29

Ursul care a ucis o tânără pe Jepii Mici nu era turbat

Alexandra Bociu, președinte ANSVSA: „Vorbim despre un exemplar cu vârste cuprinse între patru și cinci ani, care a ajuns la laboratorul DSVSA Prahova. S-au constatat că nu există leziuni. Femela nu era gestantă, nu era în lactație, iar la examenul anatomopatologic și virusologic nu s-a confirmat prezența rabiei”.

De ce era important ca autoritățile să stabilească dacă ursul avea sau nu rabie?

Alexandra Bociu, președinte ANSVSA: „(Un urs cu rabie n.r.) este foarte agitat, are un comportament total diferit față de situațiile normale. Este foarte agresiv. Și poate ataca atât animalele, cât și oamenii (...). Mai departe, înțeleg că în continuare există o anchetă în derulare și vom sta la dispoziție cu toate elementele necesare. Cu siguranță se vor impune niște măsuri, cu siguranță vă vom ține la curent cu toate măsurile întreprinse de către instituția noastră (...). Politicile vor fi înaintate de către Ministerul Mediului, vom colabora îndeaproape în toate aceste demersuri și cu siguranță vă vom ține la curent”.

10/07/2024 , 19:13

Iohannis: Am fost și eu cu câteva zile în urmă foarte aproape de zona în care s-a petrecut tragedia

Klaus Iohannis a venit cu o primă reacție după incidentul tragic în care o tânără a fost ucisă de un urs, în timpul unei drumeții pe munte. Președintele spune că România are prea mulți urși si ar trebui luate măsuri legislative de urgență.

Șeful statului a declarat că și el a fost pe un traseu în Bucegi cu câteva zile înainte și a fost foarte aproape de locul tragediei.

”Cred că s-a ajuns prea departe, sunt foarte îngrijorat şi m-a şocat evenimentul. M-a şocat, sâmbătă am fost eu pe un traseu din Munţii Bucegi, şi după puţin timp, să aflu că foarte aproape de locul în care m-am aflat s-a întâmplat această nenorocire.

Îmi pare foarte rău pentru persoana care a fost o victimă, pentru familia ei. Dar îmi pare foarte rău pentru România, fiindcă avem resurse naturale incredibile şi nu prea ştim să ne gestionăm cum trebuie.

Nu e firesc ca oamenii să fie uciși de urși. Este evident însă că avem prea mulți urși, oameni uciși sau răniți de urși și este cazul să se vină cu o soluție legislativă care să respecte normele europene”, a spus spus acesta.

Ursul care a ucis o tânără pe traseul Jepii Mici o să fie testat pentru rabie. Totodată, polițiștii au deschis dosar penal pentru infracțiunile de ucidere din culpă și braconaj cinegetic.

10/07/2024 , 12:41

Tânăra ucisă de urs pe Jepii Mici a încercat să fugă și să se salveze / Animalul împușcat mortal, testat pentru rabie

Autoritățile spun că animalul a început să-i urmărească pe tânără și pe turistul care o însoțea în timp ce mergeau pe traseul montan. Speriați, cei doi au fugit în direcții diferite. Tânăra a fost târâtă de urs într-o râpă.

În cele din urmă, animalul a fost omorât după ce i-a atacat de mai multe ori pe salvatori, în timp ce aceștia încercau să-i recupereze trupul tinerei.

Experții spun că zona din Bucegi este plină de urși, traseul aflându-se în habitatul acestora. De la începutul anului au fost 57 de apeluri la 112 care semnalau prezența animalelor pe trasee sau în oraș.

Totodată, ursul împuşcat va fi verificat pentru rabie.

„La laborator suntem pregătiţi să aducă probe pentru examen anatomo-patologic şi virusologic pentru rabie. Avem oricum protocol şi la toate animalele sălbatice care sunt împuşcate noi facem examen virusologic şi anatomo-patologic. Aşteptăm să aducă ursul sau probe”, a declarat George Stratulat, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, potrivit Agerpres.

„Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor cauzelor şi împrejurărilor în care s-a produs evenimentul în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi braconaj cinegetic”, a precizat și IPJ Prahova.

Știrea inițială:

O tânără de 19 ani a fost atacată și ucisă de urs pe traseul Jepii Mici, unul dintre cele mai dificile din țară. Trupul fetei a fost găsit marți seară de salvamontiști și jandarmi. Imediat după atac, bărbatul cu care tânăra se afla pe munte a sunat la 112 și a spus că aceasta a fost târâtă de urs în zona Cascadei Caraiman. Jandarmii care au venit în urma apelului l-au găsit doar pe turistul care a sunat.

09/07/2024 , 22:42

Trupul tinerei atacată de urs a fost recuperat

Trupul tinerei care a fost ucisă, marţi, de un urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi a fost recuperat de salvatori, în cauză fiind deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Salvamont Prahova a anunţat faptul că misiunea de recuperare a trupului neînsufleţit s-a încheiat.

Acesta va fi dus la Serviciul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei.

În cauză a fost deschis un dosar pentru pentru ucidere din culpă, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, Laura Antimiu.

Surse judiciare au declarat că fata ucisă de urs avea 19 ani şi era din Iaşi, însă avea viză de flotant pentru municipiul Bucureşti.

09/07/2024 , 21:11

Ursul care a omorât-o pe tânără a fost împușcat

A fost împuşcat ursul care a ucis, marţi după-amiază, o tânără aflată pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova, Adelin Gurgui.

”Având în vedere faptul că ursul prezenta pericol pentru salvatorii prezenți la fața locului, întrucât a încercat în repetat rânduri să îi atace, echipa de intervenție constituită conform OUG 81/2021, a hotărât împușcarea acestuia, lucru care s-a și realizat.”, conform unui comunicat al instituției.

Potrivit acestuia, în urma evenimentului s-a constituit echipa de intervenţie, iar animalul, care era extrem de agresiv, a fost împuşcat.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a anunțat că a fost emis și un mesaj RO-Alert în stațiunea Bușteni pentru a semnala prezența unui urs în zona aglomerată. 

Ce spune șeful Salvamont

”Colegii mei s-au deplasat cât au putut de repede în zonă. Au făcut joncțiunea cu cei de la Jandarmerie pentru că voiau totuși să aibă o siguranță a intervenției. Colegii de la jandarmi au preluat bărbatul care a sunat la 112 și care era în stare de șoc și l-au dus către Bușteni, iar salvamontiștii au coborât în râpă în speranța că vor găsi trupul fetei luate de rup. 

L-au găsit în fundul văii, din păcate ursul nu a plecat din zonă, este în apropierea lor, sunt 10-12 salvamontiști, încearcă să facă gălăgie și să îl alunge, sperând să nu mai fie violent, vor începe apoi să transporte trupul fetei către vale, care din păcate nu mai are funcții vitale.

Nu știm ce a determinat acest comportament al ursului, poate experții în comportamentul animalelor ne vor spune de ce a fost atât de violent, poate chiar din cauza pădurii. Există atâtea zone în care urșii s-au obișnuit cu oamenii, vin în apropierea lor, dar este pentru prima dată când există o reacție așa de crudă.

Am avut câteva situații cu persoane atacate, la stânele de animale și au încercat să le apere. E o situație cu care nu ne-am confruntat niciodată. Tânăra se afla pe traseul montan. Urșii poate erau învățați că oamenii se duc acolo și poate le lasă ceva de mâncare. Aici e vorba de atac direct. 

Colegii mei au crezut că vor salva un om, au crezut până în ultima clipă că o să fie în viață. A târât-o, dar am crezut că nu vor fi traumatisme atât de grave încât să fie incompatibile cu viața”, a declarat Sabin Cornoiu, președinte Salvamont România, pentru Euronews.

Sfaturile Salvamont pentru situațiile în care ne întâlnim cu un urs

”Eu am spus tot timpul, atunci când suntem urmăriți de un urs și vedem că merge către noi sau se îndreaptă către noi e bine să lăsăm elemente, cum ar fi îmbrăcăminte, care să îi satisfacă lui curiozitatea să rămână acolo, să îi întârziem urmărirea, iar în ultima situație, atunci să îi lăsăm și mâncare, chiar dacă prin asta îl învățăm să ceară mâncare.

Atunci când întâlnim un pui de urs, în 99% din cazuri mama lui este într-un tufiș și îl supraveghează. El e jucăuș, nu trebuie să ne bucurăm la acest lucru și trebuie să ne îndepărtăm de el cât mai repede. Trebuie să ne ferim, sa evităm și să ne facem simțită prezența pe trasee.”, a mai spus șeful Salvamont România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE