Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taiwanul spune că Beijingul și-a reluat activitatea militară agresivă după vizita secretarului de Stat al SUA în China

Taiwanul a raportat sâmbătă o reluare a activităţii militare chineze în apropierea insulei, 12 avioane trecând linia mediană sensibilă a strâmtorii Taiwan, la o zi după ce secretarul de stat american Antony Blinken a încheiat o vizită în China, relatează Reuters.

Statele Unite sunt cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului, în ciuda absenţei unor legături diplomatice oficiale. Blinken a declarat că a subliniat "importanţa critică" a menţinerii păcii şi stabilităţii peste strâmtoare în timpul vizitei în China.

Taiwanul se cofruntă cu presiunea Chinei

Taiwanul, guvernat democratic, s-a confruntat cu o presiune militară sporită din partea Chinei, care consideră insula ca fiind propriul său teritoriu. Guvernul Taiwanului respinge aceste pretenţii.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat că începând de sâmbătă, de la ora 9:30 a.m. (01.30 GMT), a detectat 22 de avioane militare chineze, inclusiv avioane de luptă Su-30, dintre care 12 au trecut linia mediană la nord şi centru Taiwanului.

Linia a servit cândva drept graniţă neoficială între cele două părţi, peste care nu trecea niciuna dintre forţele militare ale celor două părţi, dar forţele aeriene chineze trimit acum în mod regulat avioane peste ea. China afirmă că nu recunoaşte existenţa acestei linii.

Ministerul taiwanez al Apărării a menţionat că avioanele au fost implicate în "patrule comune de pregătire de luptă" cu nave de război chineze, adăugând că aeronavele şi navele taiwaneze au răspuns "în mod corespunzător". Acesta nu a oferit mai multe detalii.

Forţele armate ale Taiwanului sunt bine echipate şi bine antrenate, dar sunt eclipsate de cele ale Chinei, în special forţele navale şi aeriene, care răspund aproape zilnic la misiunile chinezeşti.

China consideră că Taiwanul este cea mai importantă problemă în relaţiile sale cu Statele Unite, iar Beijingul a cerut în mod repetat Washingtonului să pună capăt vânzărilor de arme către Taiwan.

Preşedintele ales al Taiwanului, Lai Ching-te, îşi va prelua funcţia la 20 mai, după ce a câştigat alegerile din ianuarie. Beijingul îl consideră un separatist periculos şi a respins apelurile sale repetate la negocieri.

Lai a declarat joi că Beijingul ar trebui să aibă încrederea de a discuta cu guvernul legal ales al Taiwanului. La fel ca şi preşedintele demisionar Tsai Ing-wen, Lai spune că doar poporul taiwanez poate decide viitorul Taiwanului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE