Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 169), Vodafone (canalul 410).

Taiwanul anunţă că avioane şi nave militare chineze au efectuat sâmbătă incursiuni în apropierea insulei

De Euronews  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

În total 17 avioane şi cinci nave militare chineze au efectuat sâmbătă incursiuni în zone din jurul Taiwanului, a informat duminică Ministerul Apărării de la Taipei, transmite EFE, citată de Agerpres.

Ministerul a explicat sâmbătă noaptea pe contul său de Twitter că şapte avioane chineze au traversat linia mediană din Strâmtoarea Formosa, care în practică reprezintă o frontieră neoficială respectată tacit de Taipei şi Beijing deopotrivă în ultimele decenii, dar care a fost traversată în ultimele săptămâni de forţele chineze în timpul unor manevre militare, notează agenţia de presă citată.

Avioane de vânătoare de tip JH-7, SU-30 şi J-11, precum şi un avion antisubmarin Y-8 ASW au luat parte la incursiune, care a avut loc în părţile sud-vestice şi nordice ale aşa-numitei Zone de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) a Taiwanului.

Forţele aeriene ale insulei au monitorizat situaţia cu patrule aeriene de luptă şi navale şi cu sisteme de rachete terestre.

Vizita lui Nancy Pelosi a înfuriat Beijingul

Incursiunile avioanelor militare ale Armatei Populare de Eliberare (EPL, armata Chinei) în ADIZ din Taiwan au sporit considerabil începând de la sfârşitul anului 2021 şi s-au înmulţit şi mai mult după vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, care s-a aflat în Taiwan la începutul lunii august.

China a răspuns vizitei lui Pelosi, pe care a calificat-o drept "farsă" şi "trădare deplorabilă", cu sancţiuni comerciale împotriva insulei şi cu manevre militare în jurul Taiwanului pe care Taipeiul le-a descris drept "blocadă".

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula face parte din teritoriul său. În 1979, Washingtonul a întrerupt în mod oficial legăturile diplomatice cu autorităţile de la Taipei şi a stabilit relaţii cu Beijingul.

Distribuie

Taguri