Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taiwan avertizează despre exercițiile militare ale Chinei. ”Pregătește o invazie în insulă”

China folosește manevrele militare lansate în urmă cu șase zile, în semn de protest față de vizita lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, în Taiwan pentru a se pregăti de o invazie în insula care se autoguvernează democratic, a avertizat ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu.

Deși China îl revendică drept propriul său teritoriu, Taiwanul nu se va lăsa intimidat, în condițiile în care Beijingul continuă exercițiile militare în Strâmtoarea Taiwan.

"China utilizează exerciţiile pentru a pregăti o invazie în Taiwan", a avertizat Joseph Wu, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.

Ministrul taiwanez de Externe a lansat un apel în rândul comunității internaționale pentru a ”proteja pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan".

"Au loc exerciţii militare la scară largă, lansări de rachete, precum şi atacuri cibernetice, o campanie de dezinformare şi de coerciţie economică într-o tentativă de a slăbi moralul populaţiei în Taiwan", a mai precizat oficialul taiwanez.

Afirmațiile ministrului taiwanez de Externe intervin în contextul escaladării tensiunilor militare după ce China a prelungit luni exercițiile chineze care trebuiau să se încheie duminică. Manevrele au cuprins lansări de rachete balistice şi simulări de atacuri maritime şi aeriene în spaţiul aerian şi maritim din jurul Taiwanului.

Potrivit sursei citate, comandamentul chinez din teatrul de operaţiuni Est a anunţat luni că va desfăşura noi exerciţii militare comune antisubmarin şi de asalt maritim. Astfel, se confirmă temerile unor analişti din domeniul securităţii şi diplomaţi că Beijingul va menţine presiunea asupra Taiwanului.

China consideră Taiwanul, cu o populaţie de aproximativ 23 de milioane de locuitori, drept una din provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său continental de la sfârşitul războiului civil (1949).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE