Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Sute de diplomați ruși au fost expulzați din UE și alte state. Serghei Lavrov: „Oamenii noștri lucrează în condiții care cu greu pot fi numite umane”

De Mirabela Vasile  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Nu mai puțin de 574 de diplomați ruși au fost declarate persona non grata începând cu 24 februarie 2022, atât de țările occidentale, dar și unii dintre aliați ai SUA din Pacific, potrivit TASS.

Motivarea pentru expulzări a fost fie agresiunea rusească din Ucraina, fie acuzații privind desfășurarea unor activități incompatibile cu cele diplomatice.

Ultima serie de expulzări a fost cea mai mare cu care s-a confruntat vreodată diplomația rusă, jurnaliștii de la TASS amintind că în 2018 de cinci ori mai puțini diplomați ruși (123) au fost declarați persona non grata după otrăvirea în Marea Britanie a fostului agent dublu Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia.

În total 29 de țări europene, dar și SUA și Japonia, „au întreprins acțiuni neprietenoase față de diplomații ruși”, afirmă TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus. Aceasta amintește de asemenea că 19 angajați ai Misiunii Permanente a Rusiei în Uniunea Europeană au fost la rândul lor expulzați.

Statele baltice au dispus de asemenea diminuarea nivelului reprezentării diplomatice de la cel de ambasador la trimis special sau însărcinat cu afaceri.

Consulate ruse au fost închise în Bulgaria (Ruse), Letonia (Liepaja și Daugavpils), Lituania (Klaipeda), Estonia (Narva și biroul din Tartu).

Serghei Lavrov, a declarat că Moscova „nu vede niciun rost” în menținerea unei prezențe diplomatice în Occident.

„Nu are sens și nu avem nicio dorință de a menține aceeași prezență în țările occidentale. Oamenii noștri lucrează în condiții care cu greu pot fi numite umane. Ei se confruntă cu probleme constante, cu amenințări cu atacuri fizice” a susținut el în timpul unei întâlniri cu absolvenții universitari acceptați în serviciul diplomatic.

Distribuie

Taguri