Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suprataxarea muncii part-time. Statul a încasat cu peste 700 milioane de lei în plus, după modificarea Codului fiscal

Statul câștigă cu peste 700 de milioane de lei pe lună mai mult, după suprataxarea contractelor part-time. Și deși această decizie a dus la scăderea numărului de contracte part-time, a crescut numărul celor cu normă întreagă.

De unde vin banii în plus la bugetul statului

În luna iunie, înainte de suprataxarea contractelor part-time bugetul statului încasa aproape 320 de milioane de lei din taxarea acestor contracte. O lună mai târziu numărul contractelor part-time din România era cu 91 de mii mai mic. Între timp, Guvernul a adoptat ordonanța de urgență privind modificările Codului Fiscal. Între ele regăsim și suprataxarea muncii cu normă parțială.

Din acel moment numărul contractelor part-time a tot scăzut. În schimb, în această perioadă, în România au fost înregistrate 117 mii de contracte noi cu normă întreagă. Banii aduși la bugetul statului de aceste contracte noi sunt mai mulți decât pierderile cu desființarea celor 155 de mii de contracte cu normă parțială.

De la 1 august taxele și impozitele pentru un contract part-time se ridică la 1.083 de lei, adică la nivelul salariului minim pentru o muncă de opt ore. Un angajator plătește acum de patru ori mai mult decât plătea acum o lună, în cazul unui contract pentru două ore.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE