Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Profesiile afectate de suprataxarea din noul Cod fiscal. Îngrijitorii angajați part-time riscă să rămână fără salarii

Măsura supra-impozitării contractelor part-time, gândită de Guvern pentru a aduce mai mulți bani la buget, ar putea avea efect invers.

Printre categoriile de persoane care ar putea rămâne fără unica sursă de venit se numără și îngrijitorii sau oamenii de serviciu, angajați cu normă parțială.

Pentru a nu concedia oamenii care muncesc doar câteva ore pe săptămână, pentru câteva sute de lei lunar, reprezentanții asociațiilor de proprietari se gândesc la soluții pe care să le aplice din luna august. Iar una dintre acestea ar fi ca locatarii să contribuie, lunar, cu o sumă suplimentară, care să acopere taxele.

”Nu este un efort foarte mare din partea locatarilor, 5-6 lei de persoană pe lună. La o scară de 20 de apartament, 5-6 lei pe lună pentru un locatar nu contează atât de mult, dar pentru angajatele mele contează foarte mult.”, a declarat Eugen Berceanu, manager firmă de administrare.

Cât se plătește la stat pentru un contract de două ore pe zi

În prezent, pentru un contract part-time de două ore pe zi, angajatorul plătește taxe în cuantum de 238 lei. Începând cu veniturile aferente lunii august însă, indiferent de numărul de ore muncite, taxele către stat vor ajunge la 1.083 lei. Adică la nivelul salariului minim pe economie, de 2.550 de lei.

„Cum să gândești că te duci să cumperi un kilogram de roșii din piață, dar costurile legate de transport le plătești la fiecare kilogram pentru tot camionul de roșii?

Îți spun, domnule, îți dau kilogrmaul de roșii, dar plătește-mi 1.000 de lei în plus, că atât m-a costat camionul cu care am adus kilogramul ăsta de roșii.

Am găsit femeia de serviciu și asociațiile de proprietari. Dacă bugetul României în banii ăștia stă, în contractele part-time și evaziunea prin part-time, îmi dau seama că e criză economică”, a declarat Mihai Meruță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat.

În cazul în care o femeie de serviciu sau un administrator prestează pentru mai multe blocuri, iar norma întreagă de opt ore pe zi este îndeplinită, valorile majorate ale CAS și CASS nu se vor mai aplica. Suprataxarea nu se aplică nici în cazul elevilor sau studenților cu vârsta de până la 26 de ani angajați part-time, persoanelor cu dizabilități sau pensionarilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE