Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum schimbă Codul Fiscal industria frumuseții. Reprezentanții saloanelor avertizează că și ei și statul vor pierde

În urma modificărilor Codului Fiscal, în industria de înfrumusețare va crește evaziunea. Acesta este avertismentul celei mai mari platforme de rezervări online pentru saloanele de cosmetică.

Pericolul ar fi ca o parte dintre tranzacții să evite plățile la vedere, folosind aplicații sau să nu emită factură. Guvernul spune însă că vrea să elimine diferențele de tratament fiscal din economie.

Din 2023, plafonul de la care un SRL devine plătitor de TVA scade de la 100.000 de euro la 25.000 de euro. Este măsura fiscală care va influența piața saloanelor de înfrumusețare. Reprezentanții domeniului se tem că nici ei, nici statul nu vor avea de câștigat. Saloanele ar putea găsi modalități sa ocolească legea: fie vor factura mai puțin, fie își vor crea mai multe firme.

Andrei Ursachi, reprezentant platformă rezervări online: Asta înseamnă că la mulți dintre ei nu mai rentează să fie profesioniști. Mai degrabă trec să fie angajați, pentru că pe venituri mici nu mai e rentabil astfel.

Potrivit unui sondaj realizat de mai multe organizații patronale din industria de frumusețe, mai mult de jumătate dintre saloane au angajați part-time pentru posturile de make-up artist, maseur, stilist și administrator. Aproape jumătate dintre aceste saloane vor desființa posturile respective.

Cele mai afectate sunt saloanele din mall-uri care trebuie să funcționeze obligatoriu 12 ore, iar angajații obișnuiau să lucreze în schimburi de câte șase ore.

Mai mulți proprietari de saloane nu au mai putut să își țină ucenicii după 1 august care aveau normă de 4 sau de 6 ore. În unele cazuri, au fost nevoiți să concedieze și stiliștii care aveau contract part-time.

Mulți profesioniști aleg să lucreze de acasă, fără forme legale, reclamând că taxele sunt prea mari, spun reprezentanții industriei.

Lucian Miess, patron lanț saloane: Favorizezi prin astfel de decizii migrația către negru. Pe termen scurt, poate se strâng niște bani, dar pe termen lung poate să distrugă niște industrii care pot să genereze sute de milioane de euro prin TVA, dacă, să spunem, îl micșorăm la 5%, coeficient acceptat de comunitatea europeană pentru comunitatea de hairdresseri.

Guvernul a anunțat că va elimina discriminările fiscale din economia românească. În industria înfrumusețării, efectul ar putea fi creșterea tarifelor, avertizează platforma de rezervări pentru saloane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE