Summitul UE-Republica Moldova, la Chișinău. António Costa și Ursula von der Leyen vor lua parte la eveniment

Vineri are loc la Chișinău, primul summit UE-Republica Moldova. La eveniment participă António Costa, Ursula von der Leyen și președinta Maia Sandu.

Summitul subliniază importanța viitorului Republicii Moldova în cadrul Uniunii Europene și cooperarea pentru dezvoltarea democratică a țării.

Liderii UE vor reafirma sprijinul pentru suveranitatea și securitatea Republicii Moldova, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Se vor discuta măsuri pentru consolidarea rezilienței Moldovei la amenințările hibride și ingerințele străine. De asemenea, liderii vor sublinia importanța Acordului de asociere UE-Republica Moldova și cooperarea în domeniul securității și apărării.

Mai mult, Uniunea Europeană va sprijini Republica Moldova în procesul de aderare la UE și va saluta eforturile de reformă, oferind un sprijin financiar de 1,9 miliarde EUR pentru perioada 2025-2027.

La final, liderii vor emite o declarație comună, reafirmând angajamentul pentru un viitor european comun.

Moldova a depus cererea de aderare la UE în 2022

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și a primit statutul de țară candidată în iunie 2022. Negocierile de aderare au fost deschise oficial în iunie 2024. UE și Republica Moldova cooperează, de asemenea, în contextul Parteneriatului estic.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a emis o recomandare de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.

În urma progreselor înregistrate de Republica Moldova, în martie 2024, liderii UE au invitat Consiliul să adopte rapid proiectul de cadru de negociere.

Negocierile de aderare au loc în cadrul conferințelor interguvernamentale (denumite adesea 'conferințe de aderare') între miniștrii și ambasadorii statelor membre ale UE și ai candidatului. Negocierile acoperă ansamblul de drepturi comune și legislația comună ('acquis-ul UE') și sunt împărțite în diferite capitole sau grupuri tematice de capitole, care cuprind diferite domenii de politică. Conferințele de aderare pot fi organizate fie la nivel ministerial, fie la nivel de adjuncți. La 25 iunie 2024, UE a organizat prima sa conferință de aderare cu Republica Moldova, deschizând formal negocierile de aderare.

În paralel cu procesul de extindere, UE și Republica Moldova cooperează, de asemenea, pentru a-și consolida relațiile politice și economice, inclusiv prin intermediul Parteneriatului estic. Acordul de asociere UE-Republica Moldova a intrat pe deplin în vigoare la 1 iulie 2016, în urma aplicării sale cu titlu provizoriu de la 1 septembrie 2014. Acordul permite Republicii Moldova să beneficieze de o zonă de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare.

Acordul de asociere elimină taxele de import pentru majoritatea mărfurilor comercializate între UE și Republica Moldova și prevede un acces reciproc amplu la comerțul cu servicii pentru ambii parteneri. În acest sens, la 4 iunie 2025, au avut loc lucrările celei de a 9-a reuniuni a Consiliului de asociere UE-Republica Moldova, care monitorizează punerea în aplicare a acordului de asociere și care s-au axat pe procesul de aderare a Republicii Moldova la UE, pe dialogul politic și pe reforme, pe cooperarea și convergența în domeniul politicii externe și de securitate și pe cooperarea economică și sectorială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE