Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sucul de portocale, la maximul istoric. Prețul pe Bursa din New York s-a dublat din ianuarie

Sucul de portocale devine din ce în ce mai scump din cauza recoltei slabe de citrice în Statele Unite ale Americii. La bursa din New York a fost înregistrat cel mai mare preț de când se fac astfel de tranzacții, adică din 1966.

Cel mai mare preț al sucului de portocale din istorie

Astfel, contractele la concentrat de suc de portocale congelat cu livrare ulterioară au atins maximul istoric de 4,17 dolari pe livră, adică aproximativ jumătate de kilogram. De la începutul anului şi până în prezent acest contract a crescut cu 90%.

Dave Reiter, trader la Reiter Capital Investments LLC: „Uneori, aceste piețe depășesc cele mai absurde așteptări ale noastre. Cine se aștepta la un preț de patru dolari la sucul de portocale? Profitul potențial de pe urma acestor tranzacții este uluitor.”

Producție redusă de portocale, la nivel global

În ciuda speculațiilor, fundamentele industriei sugerează o producție redusă în principalii trei mari cultivatori de portocale - Mexic, SUA și Brazilia, din cauza condițiilor meteo nefavorabile și a dăunătorilor.

Departamentul american al Agriculturii (USDA) a raportat că recolta din sezonul 2022-23 a fost cea mai slabă în ultimii 56 de ani, în principal din cauza răspândirii dăunătorului cunoscut sub numele de huanglongbing, sau „boala dragonului galben”. De asemenea, uraganele repetate care au lovit Florida, cel mai mare stat producător de portocale din SUA, au afectat și mai mult stocurile.

Ibiapaba Netto, director la CitrusBR, asociația care reprezintă producătorii brazilieni de suc, a declarat că redresarea situației de ofertă limitată va necesita timp și nu există nicio certitudine că se va întâmpla. Brazilia reprezintă 75% din comerțul mondial cu suc de portocale.

Netto a adăugat că producătorii de fructe ezită să investească în extinderea livezilor de portocale din cauza bolii dragonului galben. „Cea mai mare recoltă a noastră a fost acum cinci ani. Suntem într-o situație în care stocurile sunt practic la zero”, a subliniat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE