Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Subiecte cu potențial divergent în coaliție. În discuție: reglementarea pieței energiei și a gazelor naturale

Mai multe subiecte majore așteaptă să fie discutate în ședința liderilor coaliției de guvernare. Una dintre urgențe este solicitarea PSD de revenire la piața reglementată, în ceea ce privește energia electrică și gazele naturale.

Ședința coaliției nu a mai avut loc de mai bine de două săptămâni. Cel mai important subiect este posibila renunțare la piața liberă și revenirea la prețurile reglementate la energia electrică și la gaze naturale. Este o propunere făcută de social-democrați, care îi acuză pe colegii de guvernare de la PNL de faptul că au făcut o liberalizare dezastruoasă care a dus la prețuri uriașe la energie și la gaze. Statul nu mai poate suporta aceste prețuri, spun social-democrații. Din acest motiv, ei propun revenirea la prețuri reglementate de stat, în aceste domenii. Liberalii s-au opus în declarațiile publice de până acum. Urmează o discuție lămuritoare în cadrul coaliției.

Cei de la UDMR sunt așteptați cu lămuriri în ceea ce privește atitudinea lor binevoitoare, prin care încearcă să-l scuze pe premierul Ungariei, Viktor Orban, în urma declarațiilor rasiste făcute în România, la Băile Tușnad.

Ce alte teme se află pe agenda dezbaterilor

Rectificarea bugetară este un alt subiect care așteaptă o discuție lămuritoare în coaliție. Trebuia făcută până la începutul acestei luni. Aproape la jumătatea lui august nu există încă un document clar în acest sens. Premierul spunea că până la finalul acestei săptămâni Guvernul, prin ministerul de Finanțe va veni cu o schiță a rectificării bugetare. Ea va fi una pozitiva, potrivit șefului Guvernului.

Există și informații privind o posibilă remaniere a Guvernului. Circulă mai multe nume de la PNL, PSD și UDMR de miniștri care ar putea fi demiși. Liderii partidelor spun că nu va fi făcută acum o remaniere, dar aceasta nu e exclusă, în perioada imediat următoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE