Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Învățământul superior românesc, slab finanțat - semnalul de alarmă tras de profesori, la început de an universitar

Poziția universităților românești în cele mai înalte clasamente internaționale este influențată și de investiția statului în învățământul superior. Este mesajul transmis de profesori Guvernului, la debutul anului universitar.

Dacă există o subfinanțare an de an, România nu poate avea produse academice comparabile cu cele occidentale, susțin profesorii universitari.

Daniel David, rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca: ”Dacă analizăm acest buget în care adunăm toate veniturile și pe locurile bugetare, și din granturi, și din servicii, și din diverse alte surse private. Noi am făcut un calcul în care ultima universitate din Shanghai în urmă cu doi sau trei ani avea bugetul de vreo 10-15 ori decât bugetul universității Babeș Bolyai. Deci  inanțarea este importantă și ar trebui ca guvernul să înțeleagă acest lucru. Ar fi trebuit să avem aceste programe de excelență în care să ne spunem câte universități sunt cu șansa pentru a fi competitive major la nivel internațional.”

Profesorii se lovesc de mai multe probleme

O altă problemă care ține universitățile din România departe de cele mai bune clasamente internaționale ar fi cea a structurii mediului academic. 

Horia Iovu, profesor Universitatea Politehnica București: ”Una din cauzele pe care le-au identificat și colegii noștri din țară este fărâmițarea excesivă a învățământului universitar din România. Foarte multe universități, noi asta am încercat prin unirea cu Piteștiul, să concentrăm mediul academic. Vă dau exemplu, în Franța, PariTech de exemplu, sau alte universități mari care s-au unit prin alipirea altor universități care au ajuns în poziții foarte bune.”

Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara: ”Toate aceste ranking-uri sau majoritatea din ele sunt cantitative, nu calitate, sau pe medie, pe avarege, și discutăm în competiții cu universități mari, complexe, nu doar comprehensive. În străinătate, ranking-urile și pozițiile universităților în astfel de topuri sunt importante ca predictor în alegerea facultății  pe care o urmează anumiți studenți.”

Alți profesori spun, însă, că studenții români nu țin prea mult cont de cât de bine este cotată o universitate pe plan internațional. Criteriul lor de selecție ar fi cu totul altul.

Claudiu Buglea, președintele Senatului Universității din București: ”Unde ar putea fi un dubiu: pentru studenții din România care se vor întreba domle ce îmi doresc eu vreau să studiez în străinătate sau în România. Ca să fim corecți studenți nu se vor duce neapărat la o universitate care este în top. Nu îi interesează foarte mult baza materială, îi interesează profesorii. Noi aici pierdem nu faptul că suntem mai jos decât ei, nu avem baza lor materială. Pentru ca baza materială vine tot de la subfinanțare.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE