Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Softurile antiplagiat din universități așteaptă. Ministerul Educației vrea să obțină finanțarea din alte surse

Romania nu se grăbește să pună capăt fenomenului de plagiat din universități. Un apel lansat la finalul anului trecut, pentru cumpărarea unor softuri care să depisteze fragmente de text copiate, a ratat finanțarea prin PNRR.

Apelul urmează să fie relansat de Ministerul Educației, pentru a obține fonduri din alte surse.

Toate universitățile din România urmau să fie dotate cu softuri antiplagiat, după ce, în data de 6 decembrie, Ministerul Educației a lansat în dezbatare publică Ghidul Solicitantului pentru apelul de digitalizare a managementului eticii universitare.

Proiectul ar trebui fi gata în 2025

Proiectul avea termen de finalizare anul 2025. După aproape zece luni de la lansarea apelului, ministrul Educației recunoaște eșecul acestui proiect.

”Ulterior, după ce am dialogat Ministerul Fondurilor Europene și cu cei de la Ministerul Finanțelor, am înțeles că pe acea linie, îndeplinindu-se ținta și fiind închisă linia respectivă și raportată către comisie, nu se mai poate lansa apelul pe acea linie și de aceea am discutat ca acest apel să fie preluat probabil pe programele operaționale, cu fonduri structurale, probabil pe POCIDIC. Suntem în discuții în acest sens.”, a declarat Ligia Deca.

Implementarea acestei investiții în valoare de 22 milioane de euro trebuia finalizată până la 31 decembrie 2025. De-a lungul timpului nume sonore din politică au fost acuzate de palgiat.

Totul a pornit în 2012 cu celebrul caz al fostului premier Victor Ponta, căruia i s-a retras și titlul de doctor.

A continuat cu alți politicieni ca Lucian Bode, Nicolae Ciucă și celebrele cazuri de la Academia de Poliția, care au dus până la închiderea școlii doctorale a universității, de către Ministerul Educației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE