Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Normele de etică ale doctoratelor în străinătate. Universitățile sunt mult mai atente în selecționarea doctoranzilor

Verificarea tezelor de doctorat în țările europene se face mult mai riguros decât în România, iar accentul se pune pe originalitatea ideilor și pe calitatea științifică a lucrării. De asemenea, selecția doctoranzilor se face mult mai atent, au explicat experții în educație pentru Euronews România.

Lucian Ancu este cercetător în fizica particulelor elementare, și-a luat licența și masteratul la Universitatea din București și în 2005 a plecat la doctorat în Olanda, la Universitatea Radbound. A plecat fiindcă a vrut să facă cercetare la un nivel care nu era posibil în România, atunci.

Lucian Ancu: „Îmi aduc aminte, prin anii 2004, înainte să plec în străinătate, la orice centru de copiere te duceai, vizavi de facultatea de Drept a universității București, erau anunțuri: Fac teză de doctorat, fac teză de licență, cu numere de telefon. Teza mea de doctorat a fost prima trecută printr-o lupă foarte severă.

Ai la dispoziție tot ce ai nevoie pentru a-ți efectua doctoratul și, fără să glumesc, am fost întrebat dacă am scaun, dacă am birou, dacă am calculator. Deci lucrurile de bază, plus planul: la ce conferințe vei participa, ce articole plănuiești să scrii sau note interne, ce urmează să faci și peste un an se verifică dacă se merge conform planului sau nu.

Teza este publicată în format fizic și electronic, este inclusă în sistemul olandez al bibliotecilor, o copie este trimisă tuturor profesorilor din universitate cu o lună înainte de susținerea tezei. În această lună, oricine are dreptul să pună întrebări”.

Marian Popescu, expert în etică academică: „În unele țări, cum e de pildă în Germania sau în Marea Britanie, este agreat un ciclu intermediar între masterat și doctorat sau între licență și doctorat. E vorba de un an de zile în care cel care vrea să devină doctorand parcurge un program intensiv de lucru, ca în felul acesta să ai siguranța că cine îți intră la școala doctorală este realmente capabil să desfășoare o activitate de cercetare.

Universitățile serioase au o politică serioasă în ceea ce privește admiterea candidaților, deci dacă la tine se prezintă cineva care e o figură publică de tipul primar, de tipul politician, deputat, senator, școala doctorală respectivă trebuie să vadă cu claritate că domnul acela are realmente un background academic ceea ce, în cazul majorității, vorbim acum de cazul României, nu există și mai ales dacă doctoratul îi va servi la ceva, adică urmează o carieră didactică sau de cercetare?”

CNATDCU, rol de instanță de apel

Ultima variantă a proiectului legii învățământului superior a eliminat unele dintre problemele semnalate de societatea civilă. Spre exemplu, CNATDCU nu va mai fi desființat și chiar va primi un rol de instanță de apel în cazul tezelor de doctorat suspecte de plagiat.

Emilia Șercan: „În cazul în care va exista o chestiune care va viza încălcări ale normelor de etică și integritate academică, eventual existența plagiatului într-o teză de doctorat, analiza se va face la nivelul comisiei de etică a universității, după care, în cazul în care va exista o nemulțumire din partea doctorandului sau din partea persoanei care depune o sesizare, aceasta va merge la CNATDCU. Practic, CNATDCU este instanța de apel care va valida sau va invalida decizia dată de către comisia de etică a universității”.

Însă, proiectul prevede și lucruri care rămân controversate. Spre exemplu, hotărârile comisiilor de etică sunt considerate ca fiind strict acte administrative.

Emilia Șercan: „Nu toate deciziile care ajung la comisiile de etică vizează chestiuni de natura plagiatului, vizează și alte lucruri, și atunci, dacă noi vorbim despre acte administrative, o persoană care este nemulțumită de o astfel de decizie poate să facă exact cea ce am văzut că a făcut premierul Nicolae Ciucă și ministrul de Interne Lucian Bode și anume să ceară suspendarea respectivelor decizii și de aici se deschide ușa unui lung proces în instanțele din România”.

Proiectul ar urma să ajungă în săptămânile următoare pe masa Guvernului și apoi în Parlament. Până în luna aprilie cel mai devreme, am putea avea noi reguli academice de realizare a doctoratelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE