Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emilia Șercan, despre cum se apără Bode în scandalul plagiatului: „Justificările sunt penibile și lipsite de sens”

Ministrul de Interne Lucian Bode a pierdut procesul cu Universitatea Babeș-Bolyai. Acesta încerca să blocheze reanalizarea tezei de doctorat, pe motiv că universitatea clujeană nu ar avea bază legală pentru verificare. Tribunalul Sălaj a respins însă cererea de suspendare a deciziei de verificare, pe motiv că este nefondată.

Jurnalista de investigație Emilia Șercan a precizat pentru Euronews România că decizia instanței este una corectă, iar motivele invocate de Lucian Bode nu sunt relevante.

„Decizia este una corectă, aș spune eu, pentru că, din ce am putut înțelege în legătură cu acțiunea în instanță a domnului Bode, acesta a încercat să suspende decizia prin care Universitatea Babeș Bolyai s-a autosesizat și a demarat verificarea tezei domniei sale, care s-a soluționat săptămâna trecută și cu o decizie de plagiat, decizie în care Universitatea Babeș Bolyai a spus că teza este profund viciată și practic și-a exercitat atribuțiile pe care singură și le-a atribuit prin acea decizie contestată în instanță de către domnul Bode”, a explicat Emilia Șercan.

De ce nu a fost pronunțat un procent al plagiatului

Jurnalista semnalează și că discuțiile din jurul procentului de plagiat sunt total lipsite de sens, mai ales în contextul în care o teză de doctorat trebuie să fie o lucrare originală. În cazul cercetării realizate de Lucian Bode, Emilia Șercan a mențioat că a fost plagiată în proporție de aproximativ 20% și că este profund viciată și din cauza plagiatului de imagine, nu doar a celui de text.

„Pentru că procentul este o falsă discuție lansată în spațiul public de către persoanele acuzate de plagiat. O teză este problematică și dacă are un procent de 3%, cu atât mai mult în cazul în care este un procent mai mare, în cazul tezei de doctorat a domnului Bode, eu am arătat că vorbim despre un procent de circa 20%.

Chestiunea procentului, dacă este un procet mare sau un procent mic, este o falsă chestiune. Procentul nu contează în condițiile care o teză este plagiată. Dincolo de conținutul plagiat, are și porțiuni de imagine, grafice, tabele plagiate.

Teza respectivă, ca să vă puteți da seama de o dimensiune, dincolo de conținutul plagiat, are 60 de imagini, tabele grafice, dintre care doar unul singur este realizat de domnul Bode, toate celelalte sunt copiate din alte surse. Aproximativ jumătate sunt citate corect, dar șase imagini nu au nicio atribuire, nu se spune cine este autorul, iar alte 20 sau aproape 30 sunt pe jumătate plagiate. Teza are și alte probleme, dincolo de conținutul plagiat”, a menționat Emilia Șercan.

Argumentele ministrului Lucian Bode

„Lucian Bode a spus că în 2018, când a susținut teza erau alte regulamente și alte practici decât cele după care i-a fost evaluată teza. De fapt, asta este una dintre principalele linii de apărare. Este o prostie uriașă și o încercare penibilă a domnului Bode de a se justifica. Începând chiar cu anii 90, în legislația pe care eu am consultat-o în bazele de date oficiale ale statului român se vorbește despre teza de doctorat ca despre o creație originală. Procedurile, într-adevăr s-au schimbat, dar s-au schimabt înainte ca teza domnului Bode să fie realizată. Probabil domnul Bode face referire la modalitatea de verificare a sesizărilor de plagiat de către CNATDCU, însă dumnealui nu se încadrează în această situație, pentru că teza domniei sale nu a fost verificată de CNATDCU. Într-adevăr această metodologie a fost adoptată în anul 2020, dar nu cu modificări substanțile față de vechea metodologie”, a semnalat jurnalista.

Emilia Șercan continuă să primească amenințări

Emilia Șercan a mărturisit că primește în continuare amenințări cu moartea, în urma diverselor anchete pe care le are în desfășuare. Cu toate acestea, jurnalista a precizat că până în prezent niciuna dintre persoanele pe care le-a acuzat de plagiat nu a deschis un proces pentru a demnostra contrariul.

„Eu aș putea să spun că sunt atacata și urmărita de serviciu și de «servicii» aș putea spune eu. Este o constantă a vieții mele profesionale, însă de-a lungul timpului am învățat să trec peste toate aceste lucruri, să îmi văd mai departe de treabă și de meserie și să îmi scriu articolele în continuare, așa cum am făcut-o întotdeauna.

De ce toate aceste persoane despre care eu am scris că au plagiat se năpustesc în justiție împotriva comisiilor de etică, împotriva CNATDCU și nu mă dau pe mine în judecată? Eu nu am niciun proces deschis. Niciuna dintre persoanele despre care eu am scris nu au deschis un proces pentru a demonstra că nu au plagiat sau pentru a-mi cere daune morale pentru că le-am discreditat sau pentru că le-am lezat imaginea publică. În schimb, parte dintre aceste persoane, au recurs la diverse atacuri josnice, amenințări și presiuni asupra mea. Acest lucru spune foarte multe despre persoanele aflate la conducerea țării”, a întărit jurnalista Emilia Șercan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE