Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA susțin că nu există o amenințare directă la adresa României sau a Republicii Moldova

Statele Unite „nu au niciun indiciu” referitor la o amenințare militară directă din partea Rusiei la adresa României sau a Republicii Moldova în acest moment. Anunțul a fost făcut vineri de adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, citat de agenția Reuters, conform Agerpres.

Reacția Washingtonului vine în contextul în care Ucraina a susținut că mai multe rachete rusești au zburat prin spațiul aerian al României și al Republicii Moldova.

„Suntem în contact şi în comunicare strânse cu partenerii noştri moldoveni şi cu aliaţii noştri români", a afirmat Patel, potrivit sursei citate.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că rachete rusești, lansate vineri într-un atac asupra Ucrainei, au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova și al României, ceea ce reprezintă o provocare pentru NATO și pentru securitatea colectivă a Alianței.

În schimb, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) de la Bucureşti a transmis că sistemul de supraveghere aeriană al Forţelor Aeriene Române a detectat, vineri, o ţintă aeriană lansată din Marea Neagră de pe o navă a Federaţiei Ruse, din apropierea Peninsulei Crimeea, cel mai probabil o rachetă de croazieră, care a evoluat în spaţiul aerian al Ucrainei, Republicii Moldova şi a reintrat în spaţiul aerian ucrainean fără să intersecteze, în niciun moment, spaţiul aerian al României.

Cel mai apropiat punct al traiectoriei ţintei de spaţiul aerian al României a fost înregistrat de sistemele radar la aproximativ 35 kilometri nord-est de graniţă, au mai precizat reprzentanții Ministerului Apărării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE