Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

SUA consideră ”agresive” manevrele militare ale Chinei din apropiere de Taiwan

De Răzvan Mihalașcu  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Casa Albă a avertizat luni că manevrele militare ale Chinei sunt ”agresive”, motiv pentru care s-ar putea solda în cele din urmă cu răniți, ca urmare a unui incident maritim produs la sfârșitul săptămânii trecute, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Marina SUA a acuzat sâmbătă o navă chineză că s-a deplasat în zigzag într-un mod ”periculos” în jurul unuia dintre distrugătoarele sale care naviga în strâmtoarea Taiwan împreună cu o navă canadiană. Aceste acțiuni au avut loc la mai puţin de 10 zile după un incident aerian între cele două ţări în regiune.

”Este doar o chestiune de timp până când cineva va fi rănit”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA, John Kirby, potrivit sursei citate.

Oficialul american a denunţat o serie de manevre pe care le-a catalogat atât ”periculoase", cât şi "neprofesionale".

De altfel, Pentagonul a criticat duminică acţiunile ”din ce în ce mai riscante” ale Armatei chineze în Asia.

Pe 26 mai, pilotul unui avion de vânătoare chinez a efectuat o "manevră agresivă nejustificată" în apropierea unui avion de recunoaştere american care survola Marea Chinei de Sud, potrivit militarilor americani.

Distribuie

Taguri