Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

34 de ani de la masacrul din Piața Tiananmen. Cel puțin zece persoane au fost arestate în Hong Kong

Cel puțin zece oameni au fost reținuți la Hong Kong în ziua în care sunt comemorate victimele masacrului din Piața Tiananmen din capitala Chinei. Sute de polițiști au patrulat străzile orașului, dar și zona unde anual sunt organizate acțiuni de comemorare.

Acțiunea poliției scoate în evidență reducerea, în ultima perioadă, a libertăților de exprimare și al întrunirile publice în Hong Kong. Din 1990 și până  în 2019, locuitorii metropolei erau liberi să organizeze acțiuni de comemorare în Parcul Victoriei. Însă, după protestele masive din 2019, autoritățile chineze au impus restricții dure în conformitate cu o lege privind securitatea națională.

Prin urmare, mulți locuitor încearcă să marcheze evenimentul în mod privat. Timp de mai multe decenii Hong Kong este singurul oraș unde sunt comemorate victimele masacrului din Piața Tiananmen de acum 34 de ani.

În ziua de 4 iunie 1989, sute de oameni au fost uciși în Beijing după ce guvernul chinez a trimis armata, inclusiv tancuri, pentru a înăbuși protestele pașnice. Mai mulți protestatari care cereau schimbări politice au fost uciși brutal sau arestați. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE